ГоловнаПолітика

В Одеській області посварилися судді та губернатор

Матвійчук звинуватив суддів у сваволі, ті у відповідь заявили про тиск.

В Одеській області посварилися судді та губернатор
Фото: runews.su

Судді Одеської області оприлюднили заяву про тиск керівництва Одеської обладміністрації на них.

Як зазначено в спільному документі, судді здивовані "безпрецедентними звинуваченнями", що прозвучали на їхню адресу з боку керівництва Одеської ОДА на обласній конференції Партії регіонів і поширені ЗМІ.

У документі йдеться, що його увалили у відповідь на звинувачення «в свавіллі з боку суддів, у суддівській корупції, в тому, що одеські судді масово випускають на свободу "мажорів", бандитів, корупціонерів, наркодилерів".

Із трибуни конференції суддів також було сказано, акцентують автори заяви, про "ініціювання приїзду до Одеси спеціальної комісії для перевірки фактів корупції серед суддів і ухвалення відповідних кадрових рішень, звучали заклики наводити порядок адміністративними методами і наголошувалося, що в цьому обласна державна адміністрація займає й займатиме жорстку позицію".

"Усьому цьому передували факти неодноразових втручань у перебіг розгляду цивільних і особливо кримінальних справ із боку представників органів виконавчої влади, - констатували судді. - Причому такі втручання та тиск на суддів набули форму відвертої грубості й невігластва, чому є численні приклади".

Автори документа нагадали, що аналіз офіційної судової статистики, підготовленої Державною судовою адміністрацією та Верховним судом, говорить про доволі якісний розгляд кримінальних і цивільних справ судами Одеської області з-поміж інших судів України.

Спільну заяву підписали голова Апеляційного суду Одеської області Анатолій Луняченко, судді Григорій Колесников, Олександр Попов та інші члени президії спільного засідання ради голів районних і міських судів Одеської області та збори суддів Апеляційного суду Одеської області за участю суддів районних судів.

Нагадаємо, раніше голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук на обласній звітно-виборній конференції Партії регіонів різко розкритикував судові органи, зазначивши, що останнім часом в Одеській області стали системними випадки, коли за рішенням судів отримують свободу "мажори", хабарники, бандити, корупціонери, наркодилери.

"До мене звертаються люди, обурені цими фактами, - заявив Матвійчук, - і їм буде дано відповідну оцінку. Я ініціюю скерування в Одесу відповідної комісії, яка перевірить роботу суддів. Вона проведе предметний розгляд і, сподіваюся,  щодо кожного випадку буде ухвалено відповідні кадрові рішення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram