ГоловнаПолітика

Янукович підписав закон про мови

Президент схвалив його в останній відведений для цього законом день.

Янукович підписав закон про мови

Президент Віктор Янукович підписав Закон "Про засади державної мовної політики".

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі міських органів державної влади при проживанні щонайменше 10% носіїв на територіях, де поширена ця мова.

Законом передбачено, що в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, застосовують до 18 мов: російської, білоруської, болгарської, вірменської, гагаузької, ідиш, кримськотатарської, молдавської, німецької, новогрецької, польської, ромської (циганської), румунської, словацької, угорської, русинської, караїмської і кримчакської.

Відповідно до закону, в окремих випадках, за рішенням місцевої ради, такі заходи можуть застосовувати до мови, регіональна мовна група якої становить менш ніж 10% населення відповідної території.

Передбачено, що регіональну мову або мову меншини використовуватимуть на відповідній території в роботі місцевих органів держвлади, місцевого самоврядування, застосовуватимуть і вивчатимуть у державних і комунальних навчальних закладах, а також використовуватимуть в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, визначених законом.

Вважаю, що нам потрібно створити таку робочу групу, щоб разом із Кабінетом Міністрів напрацювати Програму розвитку української мови

— Віктор Янукович

Документ передбачає, що акти вищих органів держвлади приймають українською й офіційно публікують державною, російською та іншими регіональними мовами або мовами меншин.

Відомості про власника паспорта або документа, який його замінює, вносять українською мовою й однією з регіональних мов або мовою меншин.

Відповідно до закону, потреба громадян у мові навчання визначається в обов'язковому порядку за заявами учнів або їх батьків при вступі до державних і комунальних навчальних закладів.

При цьому передбачено, що навчальні заклади створюють окремі класи, групи, в яких навчання ведуть іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому, при наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання.

Тести для зовнішнього оцінювання якості освіти складають українською, але за бажанням абітурієнта їх можна видавати і в перекладі на регіональну мову або мову меншини (крім української мови та літератури).

Нагадаємо, закон було затверджено Верховною Радою 3 липня. Опозиція і спікер Володимир Литвин заявили про масові порушення під час його ухвалення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram