ГоловнаПолітика

Інтелігенцію везуть до Криму на зустріч з Януковичем

Представники гуманітарної сфери спробують переконати Президента ветувати закон про мови.

Інтелігенцію везуть до Криму на зустріч з Януковичем
Фото: vidsich.org.ua

Низка представників гуманітарної інтелігенції під час сьогоднішньої зустрічі з Президентом Віктором Януковичем постараються переконати його не підписувати закон про мови.

Про це повідомив "ВВС. Україна" академік, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, який планує взяти участь у зустрічі.

Зустріч Януковича з представниками інтелігенції відбудеться 7 серпня в Криму, де з 7 липня Президент перебуває в робочій відпустці.

За неофіційною інформацією, до Криму учасників зустрічі доставлять літаком. Як сказав Іван Драч, "нам сказали, що буде літак".

Як повідомили "ВВС. Україна" джерела в адміністрації Президента, в зустрічі мають узяти участь близько десяти відомих громадських діячів і діячів культури.

Єдине, в чому я переконана і про що вже говорила, - це те, що Президент своїм рішенням не образить жодну соціальну групу: ні тих людей, які рідною вважають українську мову, ні тих, для кого рідною є російська чи інша мова

— Ганна Герман, радник Президента

Планують, що з Президентом спілкуватимуться колишній президент України Леонід Кравчук, поет Іван Драч, голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка Павло Мовчан, академік, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, архітектор Лариса Скорик, співак Іван Попович, письменниця Марія Влад, літературознавець і генеральний директор Національного музею Т. Шевченка Дмитро Стус, ректор Київського національного університету ім. Шевченка Леонід Губерський, директор Національного науково-дослідного інституту українознавства Петро Кононенко, поет-пісняр Андрій Демиденко.

За словами Драча, він сподівається, що позиція Президента буде відрізнятися від позиції Партії регіонів, і що громадські діячі зможуть вплинути на В. Януковича.

"А на кого ще можна впливати? Вже немає, до кого звертатися, потрібно спробувати ще вплинути на Президента. Розумію, що ухвалення цього закону - це виборчий хід Партії регіонів, тому будемо говорити, що може в цій ситуації зробити почесний голова цієї партії. Президент може зайняти свою власну позицію", - зауважує Драч.

Він також припустив, що Янукович може не володіти всією інформацією щодо наслідків запровадження мовного закону.

На запитання про те, чи сподівається він, що Президент прислухається до аргументів противників закону, Жулинський сказав, що у нього "є підстави так думати".

"Оскільки глава держави хоче зустрітися з якоюсь частиною інтелігенції, то це вже дає якісь підстави думати, що він і справді шукає аргументи або юридичні підстави для того, щоби ветувати цей закон", - сказав академік НАНУ.

"З одного боку, він як лідер Партії регіонів, яка виконує свої передвиборні обіцянки, повинен це враховувати. З іншого, думаю, він як гарант Конституції усвідомлює, що затверджений парламентом закон порушує низку конституційних норм”, - додав він.

Жулинський сказав, що "без емоцій і почуттів, дуже конкретно" хоче показати Януковичу, які в нього є підстави для ветування закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram