ГоловнаПолітика

Литвин підписав "мовний" закон під тиском, - Чорновіл

На думку депутата, щодо спікера використовували тактику бича і калача.

Литвин підписав "мовний" закон під тиском, - Чорновіл
Фото: Макс Левин

Народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що голова Верховної ради Володимир Литвин підписав "мовний" закон під серйозним тиском.

"Я думаю, що був серйозний фактор тиску. Литвин зрозумів, що підписання цього закону на нього, зокрема в його окрузі, дуже і дуже негативно вплине, і взагалі на його кар'єру і сприйняття це вплине дуже негативно", - заявив нардеп.

"Йому очевидно нагадали старі погрози щодо його родичів, які обіймають кадрові серйозні позиції, зокрема, брат, який керує держкордоном (Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби, - ред.) - про це вже неодноразово порушувалося питання перед Литвином. Щодо інших... напевно були якісь компрометуючі речі, які йому теж нагадували", - зазначив Чорновіл.

Також депутат впевнений, що щодо Литвина використовували тактику бича й калача

"Плюс, я думаю, що оскільки після підписання цього закону буде серйозна розгорнута, по-моєму, вже йде, кампанія проти нього в його окрузі, я думаю, що йому напевно пообіцяли ті самі адмінресурси. Наприклад, зняти з реєстрації основних його опонентів адміністративно-судовим способом, або щось схоже. Тобто розчистити для нього поле, щоб він, навіть вже не маючи серйозної підтримки, міг у Верховну раду пройти", - зазначив Чорновіл.

На питання, чи підпише Президент Віктор Янукович закон про мови, нардеп зазначив: "А навіщо вони такий пресинг включали? А для чого вони видавлювали всі жили з парламенту, порушували закони, грубо порушували. Для того, щоб потім Янукович продемонстрував свою гарну добру волю для тих, хто і так ніколи за його партію не проголосує?".

"Думаю тут однозначно йшла підготовка на те, щоб цей закон набрав чинності. Готувалися, як я розумію, до приїзду Путіна. Але тоді Литвин зірвав карти, але якісь обіцянки далі є, я думаю, це буде зроблено. Адже обіцянки перед Путіним поступово виконуються", - зазначив Чорновіл, згадавши угоду про зону вільної торгівлі з СНД.

Нагадаємо, напередодні, 31 липня голова ВР Володимир Литвин підписав закон про засади державної мовної політики, який розширює застосування російської мови на регіональному рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram