ГоловнаПолітика
Спецтема
Ситуация с LB.ua

Заява заступника генпрокурора знижує шанси на закінчення цькування LB.ua, - заява

Видання досі не отримало відповіді на головне питання ...

Заява заступника генпрокурора знижує шанси на закінчення цькування LB.ua, - заява

Сьогоднішня заява заступника генерального прокурора України Віктора Занфірова на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу дотримання законодавства щодо свободи слова та захисту прав журналістів сильно знижує шанси на закінчення цькування, яке затіяли проти LB.ua.

Як відомо, ми не брали участі в засіданні робочої групи, де, як ми і припускали, відбулася чергова спроба звести проблему до суб'єктивної позиції пана Ландіка. Ми неодноразово заявляли, що не вважаємо заяву Ландіка, зроблену в листопаді минулого року, основною причиною атаки на LB.ua. Події, які відбувалися протягом останнього місяця, це наочно та юридично підтверджують.

Нам набридли брехня і лицемірство деяких зацікавлених представників прокуратури, а останній шедевр заступника генерального прокурора і зовсім є, як висловився один із наших колег, зразком юриспруденції від Поплавського. Нагадаємо, 30 червня 2012 року була заява прокуратури, що кримінальної справи щодо LB.ua немає, але перевірка триває. Сьогодні вищий прокурорський чин "змінює свідчення": бачте, у справі немає обвинувачених, а кримінальну справу необхідно порушити для того, щоб провести перевірку! .. Навряд цей пан здав би вступний іспит на юридичний факультет з основ держави та права. А якщо навіть і здав би, то після першого курсу вилетів, оскільки знанням першокурсника подібні заяви не відповідають. Адже навіть не юрист розуміє, що не будь-яка перевірка за заявою завершуєся порушенням кримінальної справи. Хоча нам вперто повторюють: якщо є заява, ми зобов'язані порушити кримінальну справу.

Таким чином, розвиток подій легко спрогнозувати. На жаль, у справі з'являться обвинувачені.

А між тим і сам факт кримінальної справи не є чимось нешкідливим - така собі легка перевірка, як намагався сьогодні подати представник ГПУ. Кримінальна справа автоматично обмежує в правах тих, кого вона торкнеться. У цьому сенсі, "фактова" справа дає ще більше поле для розмаху. Можна обшукувати, допитувати, позбавляти свободи переміщення, стежити, прослуховувати і, нарешті, заарештовувати.

Тому ще раз чітко заявляємо: атака на LB.ua - це сплановані дії, спрямовані проти незалежного ЗМІ. І це підтвердили авторитетні міжнародні журналістські організації. Можливо, сьогоднішня заява представника прокуратури - це спроба зберегти "честь мундира", але, можливо, нам оголошено рішення нас добити. Політичне рішення.

У кожному разі, озвучена сьогодні позиція одного з керівників ГПУ вбиває нашу надію на справедливий вислід справи, але при цьому однозначно посилює позицію нашого захисту в міжнародному правовому просторі. Ми й надалі вживатимемо всі необхідні заходи для захисту себе, своїх читачів і свободи слова в Україні.

P.S. 5 липня ми публікували копію заяви пана Ландіка, в якій він просить прокуратуру припинити переслідування журналістів LB.ua. Його нібито повторної заяви з вимогою порушити справу ніхто не бачив. Однак ми схильні думати, що вона існує. Враховуючи, що між цими двома заявами прокуратура нагадала Ландіку про можливе порушення справи проти нього за свідомо неправдивий наклеп. Ось така юриспруденція від Вишинського з елементами юриспруденції від Поплавського. ОДНАК ДОТЕПЕР НІХТО НЕ ВІДПОВІВ НА ПРОСТЕ І ВИЗНАЧАЛЬНЕ ЗАПИТАННЯ: ХТО І ЧОМУ реанімував ЗАЯВУ ЛАНДІКА, що її він написав у ЛИСТОПАДІ 2011 РОКУ, НАПРИКІНЦІ ЧЕРВНЯ 2012 РОКУ?

Редакція LB.ua дякує колегам, які взяли участь у сьогоднішньому засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу дотримання законодавства щодо свободи слова та захисту прав журналістів, за щире бажання нам допомогти. Сподіваємося, сьогодні ситуація навколо LB.ua стала для Вас набагато зрозумілішою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram