ГоловнаПолітика

Кравчук: ПР хоче зробити з України Малоросію

На думку екс-президента, ухвалення закону про мови загрожує загибеллю нації.

Кравчук: ПР хоче зробити з України Малоросію
Фото: obozrevatel.com

Екс-президент Леонід Кравчук вважає, що Партія регіонів ухваленням закону про мови виконує стратегічне завдання, поставлене перед нею ззовні.

Про це він сказав в інтерв'ю журналу "Країна".

Відповідаючи на питання, чого "регіонали" хочуть досягти своїм законом про мови, екс-президент виділив дві мети.

"Перше: вони виконують стратегічне завдання - щоб тут на території Малоросії панувала російська мова. Йде вона, на мій погляд, здалеку. Друге: на виборах використовувати мову як важіль, який допоможе перемогти", - сказав він.

"Тому заради єдності України ми не можемо допустити закону Ківалова - Колесніченка. - додав Кравчук. - З цим погоджується Президент Янукович. Не знаю, чи вдасться йому дотримуватися такої позиції до логічного завершення цієї проблеми. Адже закон проштовхує Партія регіонів, а він знаходиться під її впливом. Тобто Янукович не може сказати, що тут він сам по собі, а партія - сама по собі".

Авторів же закону про мови, що викликав парламентську кризу, екс-президент назвав "політично-лінгвістичними бойовиками".

"Є парламентська криза. Яка може перерости, якщо її роздувати, в глибоку політичну. Тому що у регіонах це не сприймають просто як мовний конфлікт. Це сприймається як політичний фарс влади щодо мови, щодо душі народу. Ці загрози завжди приносять з собою кризу нації. Навіть можуть привести до її загибелі. Я вивчав ретельно проблему мов, адже був одним із авторів нинішнього закону про мови, який діє з 1989 року. Борис Олійник, я і Валентина Шевченко. Якщо ці питання будуть і далі порушуватися невігласами, буде дуже серйозна криза. Я з повагою ставлюся до Ківалова і Колесніченка, але в мовному питанні вони нічого не варті. Вони - політично-лінгвістичні бойовики", - сказав Кравчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram