ГоловнаПолітика

Данилишин: Україні доведеться пояснювати ЄС умови ЗВТ із СНД

Екс-міністр економіки пов'язує з виборами рішення ратифікувати договір.

Данилишин: Україні доведеться пояснювати ЄС умови ЗВТ із СНД
Фото: Соня Кошкина

Колишній міністр економіки Богдан Данилишин вважає, що ратифікація угоди про Зону вільної торгівлі СНД не призведе до зміцнення торгово-економічної співпраці на теренах СНД.

Про це він написав у своєму Facebook.

"Це, радше за все, тактичний або передвиборний хід для того, щоб показати, що ми за зміцнення зв'язків із країнами пострадянського простору", - прокоментував Данилишин те, що Президент Віктор Янукович подав на ратифікацію в парламент угоду про зону вільної торгівлі в рамках СНД.

"Реально, в України є договори про вільну торгівлю практично з усіма країнами-учасницями СНД, які не вирішують питань торговельних конфліктів, вони містять більш ніж 100 різноманітних вилучень та обмежень у двосторонніх відносинах", - вважає він.

Він нагадав, що з часу підписання договору керівниками урядів країн-учасниць СНД Росія отримала членство у Світовій організації торгівлі, яка, своєю чергою, зобов'язує її дотримуватися умов членства в цій організації, членами якої не є окремі країни СНД.

"Разом з тим, це можна розглядати також як черговий крок наближення до Митного союзу, який нині особливо інтенсивно пропагує російська сторона", - вважає він.

"Сам факт можливої ратифікації Верховною Радою України цього договору не буде перешкодою для підписання Україною угоди про Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, але це вимагатиме окремих пояснень української сторони деяких умов вступу, які можуть суперечити європейським правилам торгівлі", - зазначив Данилишин.

Як відомо, 8 жовтня 2011 року прем'єри країн СНД підписали договір про створення зони вільної торгівлі. Документ підписали голови урядів Росії, України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Молдови та Киргизії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram