ГоловнаПолітика

У Азарова не дають грошей місцевій владі через проблеми з наповненням держбюджету

Незважаючи на традиційні звіти уряду про перевиконання показників.

У Азарова не дають грошей місцевій владі через проблеми з наповненням держбюджету
Фото: segodnya.ua

Держказначейство блокує платежі місцевих органів влади, фінансуючи лише зарплати працівників бюджетної сфери.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Учора Асоціація міст України звернулася до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням вирішити проблему безпідставних затримок і блокування їх платежів. "Із середини липня територіальні органи Державної казначейської служби фактично блокують проведення платежів органів місцевого самоврядування за видатками місцевих бюджетів, - ідеться у зверненні. - За наявності достатнього фінансового ресурсу в місцевих бюджетах значні обсяги бюджетних зобов'язань залишаються непогашеними".

"Влада не може витратити на власні потреби гроші, які заробляє. Ця проблема характерна для кожного міста", - пояснює експерт Асоціації міст із моніторингу законодавства в питаннях бюджету Олександр Слобожан. Він каже, що блокування коштів відбувалося при різних урядах, але нині набуло систематичного характеру - від початку року це вже другий випадок. За його словами, в квітні зарплати бюджетникам видавали із затримкою в декілька днів.

Місцеві органи влади зазначають, що в них виникли проблеми з фінансуванням витрат на ЖКГ, транспорт, утримання установ бюджетної сфери та соціальної інфраструктури. "Проблема постала гостро більш ніж тиждень тому, але в нас із травня накопичилася заборгованість у 10 млн грн перед підрядниками за ремонт доріг, шкіл. Нам обіцяють розблокувати рахунки до кінця місяця", - говорить мер Луганська Сергій Кравченко. Бюджету його міста довелося взяти кредит у банку в розмірі 700 тис. грн для виплати зарплат працівникам комунальної сфери. Міський голова Донецька Олександр Лук'янченко зазначає, що в нього "підвисли" фінансування витрат на соціальне житло.

У Львові говорять про борг в 1 млн грн. "Держказначейство - монополіст, який розпоряджається коштами міських громад. І виходить, що начебто гроші є, але фактично їх немає. Ми другий день дзвонимо в казначейство, а там кажуть, що грошей немає", - розповідає директор департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук . Це ставить під загрозу підготовку міст до опалювального сезону і навчального року.

За словами Олександра Слобожана, минулорічне блокування засобів (наприкінці 2011 року) в Держказначействі їм пояснили "технічним збоєм". "Проте тоді в нас виникли підозри, що уряд просто погашав свої борги по ОВДП, - нарікає він. - Зазначу, що після наших звернень до прем'єр-міністра, як правило, казначейство розблокує рахунки". На думку пана Іщука, це свідчить про наявність проблем із наповненням держбюджету: "Якщо підчищають місцеві бюджети, то, мабуть, потрібно вирішувати державні проблеми".

Директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик каже, що виконання плану бюджету за доходами в поточному році доволі напружене, незважаючи на традиційні звіти уряду про перевиконання показників. Квітень і липень - останні місяці перед квартальною сплатою податку на прибуток, що припадає на травень і серпень. Таким чином, третій пік проблем із фінансуванням видатків у держави може бути в жовтні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram