ГоловнаПолітика

Уряд розгляне багатостраждальний законопроект про вищу освіту

Новий закон намагаються затвердити вже два роки.

Уряд розгляне багатостраждальний законопроект про вищу освіту

На своєму черговому засіданні в середу Кабінет Міністрів розгляне новий законопроект про вищу освіту.

Про це йдеться в порядку денному засідання уряду.

Відповідний проект закону уряду представить керівник робочої групи, спеціально створеної для підготовки цього документа, ректор Київського національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" Михайло Згуровський.

Із співдоповіддю з цього питання виступить перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Сулима.

Кабмін також розгляне законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо надання пільг вузам і науковим установам, який також представить Згуровський.

Нагадаємо, первинну версію законопроекту "Про вищу освіту" було розроблено Міносвіти 2010 року. Документ, зокрема, дозволяв вузам щорічно проводити перерахунок плати за контрактне навчання з урахуванням інфляції, зберігаючи повний міністерський контроль над діяльністю навчальних закладів. Також узаконювалися правила прийому абітурієнтів на підставі результатів ЗНО, середнього балу атестата та творчого конкурсу. Законопроект викликав критику академічної спільноти й акції протесту студентів, після яких Президент Віктор Янукович доручив доопрацювати документ.

У листопаді 2011 року було підготовлено новий варіант законопроекту, який, зокрема, вводив поняття "плагіат", але не звужував повноваження міністерства і, як і раніше, дозволяв вузам змінювати розмір плати за навчання залежно від індексу інфляції.

28 грудня 2011 року цей документ було зареєстровано у Верховній Раді, але в січні прем'єр-міністр Микола Азаров запропонував провести додаткові консультації зі студентськими профспілками, для чого було створено робочу групу під керівництвом ректора Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" Михайла Згуровського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram