ГоловнаПолітика

Мільярд на відеокамери витрачатиме Кабмін, а не ЦВК, - Шаповал

Голова Центрвиборчкому не виключив, що закон ухвалено для корупційної схеми.

Мільярд на відеокамери витрачатиме Кабмін, а не ЦВК, - Шаповал
Фото: http://ict-online.ru

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал наголошує на неготовності ЦВК до виборів через ухвалення закону про встановлення відеокамер на дільницях.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ-Украина".

За словами Шаповала, на готовність ЦВК до виборів вплинуло ухвалення рішення про організацію так званого відеоспостереження на виборах.

"Відповідного закону я наразі докладно не вивчав, оскільки він ще не підписаний Президентом, хоча натякають, що найближчим часом це може статися. З урахуванням цієї додаткової обставини про стовідсоткову готовність до виборів я зараз сказати не можу! Згідно з новоприйнятим законом, ЦВК повинен бути розпорядником відповідних бюджетних коштів (996 млн грн). До речі, звертаю увагу - як легко з'явився цей майже мільярд гривень, тоді як ми ще якихось пару місяців тому просили належно профінансувати вибори", - сказав він.

"Це говорить про те, що рішення про виділення таких грошей було виключно політичним... Я не задоволений тим, що ЦВК у цьому питанні було, по суті, поставлено перед фактом. З нами ніхто не радився, хоча я і не претендую на те, щоб давати технічно обґрунтовані консультації, але було б непогано, якби ЦВК заздалегідь повідомили. Сам по собі процес відеоспостереження не можна оцінити однозначно. З одного боку, це ніби позитивний момент: візуальне спостереження, додаткові контрольні можливості публічного характеру. Хоча підрахунок голосів випадає за рамки відеоспостереження", - додав Шаповал.

Водночас, за словами голови ЦВК, левову частку технічної роботи проведе Кабінет Міністрів.

"Сподіваюся на це. За законом, Кабмін повинен забезпечити закупівлю та тестування обладнання, інші роботи. До речі, парадокс полягає в тому, що ЦВК - розпорядник відповідних коштів, а фактично розпоряджатися ними буде Кабмін. Він реально оперуватиме грошима - тими грошима, якими ми формально будемо розпоряджатися. Думаю, це бажання перекинути частину відповідальності на іншого, "слабшого". Наше завдання полягатиме в тому, щоб визначити технічні завдання", - сказав Шаповал.

На питання, чи не корупційна це схема для "розпилу" мільярда гривень, Шаповал відповів, що як юрист не може це категорично стверджувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram