ГоловнаПолітика

У ПР запропонували садити журналістів за наклеп

Віталій Журавський не задоволений тим, що "журналіст може написати про людину що завгодно".

У ПР запропонували садити журналістів за наклеп
Виталий Журавский

Нардеп від Партії регіонів Віталій Журавський пропонує повернутися до радянської практики покарання за наклеп і поширення неправдивої інформації не тільки штрафами, але й тюремним ув'язненням на термін до п'яти років.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ-Украина".

Нардеп зареєстрував відповідний законопроект, який передбачає значне посилення відповідальності за зазіхання на честь і гідність людини - він має намір повернути кримінальну відповідальність за наклеп та заподіяння образ.

"Наклепом" депутат пропонує вважати "поширення неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність людини або підривають його репутацію". Залежно від складу і тяжкості злочину, за поширення такої інформації кривдника пропонують карати штрафом у розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 грн до 85 тис. грн), виправними роботами або арештом від 3 до 8 місяців. Якщо поширена інформація спричинила серйозне погіршення здоров'я, то за це передбачається ввести тюремне ув'язнення на термін від 3 до 5 років.

Образа ("приниження честі та гідності іншої людини, виражене в непристойній формі"), на думку Журавського, є менш серйозною провиною - за неї накладають штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 до 17 тис. грн) або зобов'язують до виправних робіт терміном до одного року.

"Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити її нижче плінтуса, довести до інфаркту або відправити на той світ, а за це відповідальності - нуль, - пояснив виданню свою ініціативу Віталій Журавський. - Мої пропозиції стосуються не тільки сфери ЗМІ, а й інших ділянок. Кожен українець має конституційне право на захист своєї честі і гідності". Народний депутат вважає, що його законопроект повністю відповідає європейській традиції судочинства. На уточнювальне запитання, чи не краще обмежитися штрафом за поширення неправдивої інформації, Журавський відповів негативно, наголосивши: загроза ув'язнення призведе до того, що "люди будуть думати перед тим, як щось сказати".

Від кримінальної відповідальності за наклеп Україна відмовилася 2001 року - після того як набув чинності тодійшній новий Кримінальний кодекс. КК у редакції 1960 року містив ст. 125 "Наклеп", яка передбачала, як і пропозиція Віталія Журавського, фінансові санкції за поширення неправдивої інформації та тюремні терміни, максимальний із яких - 5 років позбавлення волі. Зараз право громадян "на повагу до гідності та честі, а також на недоторканність ділової репутації" закріплено статтями 297 і 299 Цивільного кодексу, а розмір компенсації визначає суд, розглядаючи конкретну справу.

У пояснювальній записці до законопроекту Журавський зазначає: "До речі, Державна дума Росії 13 липня цього року ухвалила відразу в другому і третьому читаннях закон, яким відповідальність за "наклеп" перенесено зі сфери адміністративних порушень до кримінальних злочинів, тим самим різко зросла відповідальність за такий злочин". Згідно з цими поправками, в Росії за наклеп можна отримати штраф у розмірі до 5 млн руб. (1,2 млн грн) або 480 год. виправних робіт. Зазначимо, що від уведення тюремного ув'язнення депутати Держдуми відмовилися, прислухавшись до побажання президента РФ Володимира Путіна.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець ("Наша Україна-Народна Самооборона") розцінює пропозицію представника ПР як спробу посилити тиск на свободу слова в Україні. "Будь-який дурень від влади, коли захоче покарати журналіста, піде в суд, дасть грошей судді - і на цьому для журналіста все закінчиться! При цьому всі інші журналісти зайвий раз не зачіпатимуть цих "ушльопків" від влади через страх сісти у в'язницю", - заявив Стець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram