ГоловнаПолітика

Голова ЦВК очікує упередженості іноземних спостерігачів

Володимир Шаповал вважає, що виборів без порушень не буває.

Голова ЦВК очікує упередженості іноземних спостерігачів

Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал прогнозує, що іноземні спостерігачі дадуть парламентським виборам оцінку не вищу за задовільну.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ-Украина".

"Ще на попередніх виборах, парламентських 2007 року та президентських 2010-го, я відчував деяку визначеність наперед в оцінці виборів з боку частини іноземних спостерігачів. Тоді наші західні партнери були в очікуванні демократичного "поступу" України. Сьогодні в мене таке відчуття, що як би ми не старалися, який відеонагляд не організували б, оцінка виборів буде щонайбільше "задовільно", - зазначив він.

При цьому коментуючи заклики західних політиків до української влади забезпечити участь у виборах ув'язнених Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, Шаповал наголосив, що буде неправильно визнавати недемократичними або нелегітимними вибори, якщо в них не братимуть участі певні громадяни.

Водночас голова ЦВК висловив надію, що іноземних спостерігачів на виборах буде багато.

Про можливі фальсифікації Шаповал зазначив, що виборів без порушень не буває, і спрогнозував, що вони будуть із різних сторін.

При цьому він висловив задоволення, що в Україні є гостра політична конкуренція.

"Мене по-своєму тішить, що в нашій країні більш ніж гостра політична конкуренція, і для мене як організатора виборів це плюс. Політичні противники так один за одним спостерігають, що я можу іноді вбік відійти!" - заявив голова ЦВК.

Прогнози ж декотрих політиків щодо масштабних фальсифікацій на осінніх виборах Шаповал назвав профілактикою і політичною обробкою, щоб ці політики потім змогли якось пояснити результати, якщо вони не будуть їх задовольняти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram