ГоловнаПолітика

У Донецьку обшукали офіс доньки голови обласної опозиції

Інформацію про порушення проти нього кримінальної справи за організацію великого конвертаційного центру Олександр Ярошенко спростував.

У Донецьку обшукали офіс доньки голови обласної опозиції
Александр Ярошенко
Фото: job-sbu.org

Керівник донецького обласного виборчого штабу Об'єднаної опозиції Олександр Ярошенко звинуватив Податкову в політичних репресіях.

Про це він повідомив журналістів у Донецьку.

За його словами, вчорашні обшуки в Маріуполі він пов'язує зі своєю прес-конференцією 17 липня, на якій закликав мешканців Донецької області узяти участь в акції "Україна проти Януковича".

"Не минуло і двох діб, як в офіс фірми, одним із засновників якої є моя донька, прийшли з черговою перевіркою. Наголошую, що Емма Олександрівна Ярошенко - одна з восьми засновників, але постанову було виписано на її ім'я, - розповів Ярошенко. - І так по всій Україні... А що це означає? Те, що владою керує страх, вона намагається себе убезпечити, але я заявляю про те, що ми продовжуємо працювати. А такі дії я сприймаю як тиск, політичне свавілля. Це вибори по-донецьки".

Він нагадав, що під час обшуку на фірмі вилучили жорсткі диски та всі папки з бухгалтерськими звітами за останні три роки. За словами Ярошенка, співробітники податкової міліції не дозволили фото- чи відеофіксації документів, що підтверджують правомірність обшуку, проте, як удалося зауважити співробітникам фірми, папери на обшук виписано на "Торговий Дім Ярудей", тоді як в офісі, які трусять, уже близько трьох років розміщене інше підприємство - "ТОВ Ярудей Нерухомість".

"Я розцінюю цей факт (обшуку) як акт політичного тиску на мене як лідера опозиції через моїх родичів", - наголосив опозиційний лідер.

При цьому він додав, що за півтора року регулярних обшуків уже знає в обличчя всіх податківців. "Коли я вчора запитав, чи розуміють вони (податківці, які здійснювали обшук), що зараз виконують політичне замовлення - ті опустили очі. Ясно, що є людський фактор - вони виконавчі люди. Але невже не зрозуміло, що це провокація, що в людей, у тих самих співробітників фірм, які обшукують, уже накипіло - і вони вибухнуть. Повірте, що наприкінці обшуку були і вибачення, і вони пояснити щось намагалися", - сказав Ярошенко, додавши, що обшуки для нього вже стали звичайною справою, адже "на одному з підприємств за останні 1,5 року провели 12 обшуків".

Натомість прес-служба Державної податкової служби в Донецькій області, коментуючи проведення вчора обшуків у Маріуполі, повідомила сьогодні вранці, що 19 липня в області була виявлена організована злочинна група, члени якої розробляли та втілювали різні схеми ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, створювали мережу "фіктивних" фірм для легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Було зазначено, що організатором злочинної групи став 45-річний мешканець Маріуполя, якого притягують до кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво. При цьому в повідомленні наголосили, що всі заходи "проводили виключно в рамках закону з метою перевірки господарської діяльності, політичне підґрунтя було абсолютно виключене".

Податківці заявили, що "й надалі порушення податкового законодавства будуть рішуче припиняти, незалежно від політичної приналежності порушників".

Проте Ярошенко спростував, що проти нього порушено кримінальну справу.

"Проти мене, що стосується цієї інформації, кримінальної справи не порушено з тієї теми, яка вийшла з посиланням на податкову службу", - сказав опозиціонер. І нагадав, що проти нього вже більш ніж рік тому порушили кримінальну справу за ст. 191, ч. 2 Кримінального кодексу України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), але суд першої інстанції визнав невинуватість Ярошенка, а Апеляційний суд скерував справу на дослідування в обласну прокуратуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram