ГоловнаПолітика

У ЄС розповіли, чому неможливе підписання Угоди про асоціацію

Європа, за словами Баррозу й Ештон, чекає на реакцію української влади.

У ЄС розповіли, чому неможливе підписання Угоди про асоціацію
Фото: EPA/UPG

Якщо Україна терміново не зверне уваги на різке погіршення демократії та верховенства права, то підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом буде неможливим.

Про це заявили президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу та Високий представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон в інтерв'ю "Центру Разумкова".

За словами представників ЄС, після 2010 року вони постійно отримують повідомлення про погіршення свободи слова і зібрань. Також політики зазначили, що стурбовані незалежністю судочинства в Україні після судової реформи 2010 року.

Баррозу й Ештон нагадали, що конституційну реформу 2004 року, узгоджену для "пошуку виходу з політичної кризи Помаранчевої революції, скасував Конституційний Суд після більш ніж п'яти років дії".

"З минулого року ми бачимо кримінальні справи, які в гіршому випадку виглядають політично мотивованими, а в кращому - є прикладами вибіркового правосуддя: проти ... Юлії Тимошенко ... Юрія Луценка й інших членів колишнього уряду", - наголосили Баррозу й Ештон.

Європейські політики також висловили стурбованість щодо стану здоров'я екс-голови МВС Луценка та екс-прем'єра Тимошенко.

"Спочатку ми тлумачили сумніви на користь України, сподіваючись, що події, які спричинили нашу стурбованість, були лише окремими інцидентами", - сказали керівники ЄС.

"Тепер вони, схоже, набули системного характеру, викликаючи дуже серйозні сумніви щодо прихильності України нашим спільним цінностям", - підсумували вони в інтерв'ю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram