ГоловнаПолітика
Спецтема
Ситуация с LB.ua

Спілка журналістів: справа LB.ua створює небезпечний прецедент порушення прав журналістів

СМС-ки "державного діяча" Ландіка на робочому місці фотографувати ніде не заборонено.

Спілка журналістів: справа LB.ua створює небезпечний прецедент порушення прав журналістів

Порушення прокуратурою Києва кримінальної справи за фактом збору та поширення журналістами LB.ua інформації про публічного діяча - народного депутата - створює небезпечний прецедент порушення прав журналістів на здійснення своїх професійних обов'язків з інформування суспільства, вважають Національна спілка журналістів України та Асоціація медіа-юристів.

Про це повідомили в прес-службі НСЖУ.

"НСЖУ спільно з колегами з Медіа-профспілки оприлюднила звернення до Президента з вимогою втрутитися в ситуацію з тиском на незалежні ЗМІ, - зазначає перший секретар НСЖУ Сергій Томиленко. - Але, крім прояву солідарності з колегами, ми пропонуємо і практичну правову допомогу журналістам LB.ua. Також Спілка вважає, що ситуація з LB.ua і телеканалом ТВi повинна стати предметом розгляду позачергового засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів".

У НСЖУ зазначають, що законодавством України встановлено гарантії втілення журналістами своїх прав для забезпечення свободи слова, зокрема свободи політичної дискусії, гарантії заборони цензури. Крім того, виборцям гарантовані права на найширше інформування про діяльність народних обранців.

До зазначених гарантій належить право журналіста безперешкодно відвідувати приміщення органів влади, відкриті заходи, які ті проводять, право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів. Жодним законом не передбачено обмеження на здійснення фотозйомки в залі пленарних засідань Верховної Ради України. Все, що відбувається в цьому залі, апріорі становить суспільний інтерес громадян - виборців і платників податків. До того ж, заборона поширювати інформацію можлива лише на підставі рішення суду, в іншому разі це вважається цензурою. Рішення суду про заборону поширювати опубліковану на сайті LB.ua інформацію немає, зазначають у Спілці журналістів.

Окрім того, доступ до інформації про публічного діяча не можна обмежити відповідно до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав у своїх рішеннях, зокрема, і щодо України, що політики є найменш захищеними від критики громадськості та журналістів, що публічним діячам слід очікувати меншого ступеня захисту свого приватного життя, оскільки "надання публічним діячам можливості цензурувати пресу і суспільну дискусію, прикриваючись захистом своїх особистих прав, було б фатальним для свободи висловлення поглядів у сфері політики" і, "обираючи свою професію, вони залишили себе відкритими для суворої критики і пильного нагляду; це той тягар, який політики мають прийняти в демократичному суспільстві" .

Юридичний центр, створений Національною спілкою журналістів України спільно з Асоціацією медіа-юристів, надає юридичні консультації журналістам і редакціям у разі порушення їхніх професійних прав і здійснює юридичну підтримку в разі порушення щодо них кримінальних справ або в разі цивільних справ у суді, йдеться в повідомленні Національної спілки журналістів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram