ГоловнаПолітика

Україна заробить на виборах 100 млн грн

У ВР пояснюють, що гроші підуть на зарплати.

Україна заробить на виборах 100 млн грн
Фото: byut.com.ua

За попередніми підрахунками, сума, що її заробить Центрвиборчком на осінніх виборах до Верховної Ради становитиме більш ніж 100 млн грн.

Про це пише "Сегодня".

16 липня Центральна виборча комісія відкрила рахунок для переказу кандидатами і партіями їхніх грошових застав.

Плата за прізвище в бюлетені - 2000 мінімальних зарплат для партій і 12 для кандидатів, тобто на сьогодні 2 млн 204 тис. і 13 тис. 224 грн відповідно.

"Застава є позитивним моментом, якщо він не дискримінує громадян і в той же час не становить одну гривню. Це вимога Ради Європи - щоб застава не закривала для громадян можливості балотуватися. В Україні з цим усе гаразд", - вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Досвід попередніх виборчих кампаній показує, що в середньому на окрузі балотується 20 кандидатів, тобто на 225 округах їх буде 4,5 тис. І внесена сума застави становитиме близько 60 млн.

Щодо партій, то їх на виборах-2006 було 45, а на дострокових 2007-го - лише 20. Але якщо брати середню кількість - 30, то ці партії внесуть 66 млн. Разом - 126 млн грн. Щоправда, переможцям після виборів упродовж восьми днів їх застави повертають, але сума повернення становитиме 14-18 млн. Решту - 108-112 млн - перерахують до бюджету.

"Гроші надійдуть до загального фонду бюджету, їх витрачатимуть так само, як і гроші, отримані від податків, - тобто на зарплати або фінансування інших статей", - пояснив голова бюджетного комітету ВР Валерій Баранов.

Зазначимо, на проведення виборів виділено 1,2 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram