ГоловнаПолітика

Крим має намір зрівняти свою Конституцію з Основним законом України

В опозиції побоюються "виходу АРК зі складу України".

Крим має намір зрівняти свою Конституцію з Основним законом України
Фото: pravo.ru

Керівництво Криму пропонує зрівняти в правах Конституцію АРК з Конституцією України і надати Верховній Раді автономії право законодавчої ініціативи.

Робоча група, створена головою Радміну Криму Анатолієм Могильовим, планує протягом двох місяців подати такі пропозиції на розгляд Конституційної асамблеї при Президентові Вікторі Януковичі, пише "Коммерсантъ-Украина".

"Наше завдання - винести на розгляд Конституційної асамблеї наше бачення взаємин Криму з центральними органами влади і зробити систему управління логічною і зрозумілою", - процитували кримського прем'єра в прес-службі Радміну.

Могильов підкреслив, що Крим має "потужний потенціал", за якого неприпустимо залишатися дотаційним регіоном: "Нам необхідні не декларативні, а реальні повноваження. Це дозволить ухвалювати більшість важливих для кримчан рішень не в Києві, а в самому Криму".

Робота групи, за словами депутата Верховної Ради Криму Юхима Фікса, триватиме один-два місяці, після чого її пропозиції надійдуть на розгляд Конституційної асамблеї, створеної при Президентові України.

Голова фракції "Союз" у кримському парламенті Лев Миримський підтримує розширення прав автономії. "Якщо дати Криму законодавче право, тоді Крим сам визначиться, що йому робити", - заявив він, уточнивши, що виступає за федеративний устрій України.

"На мій погляд, це стабілізувало б ситуацію в країні. Це не сепаратистські настрої, а економічно обґрунтована думка: Крим повинен сам визначати свої пріоритети, формувати і затверджувати бюджет", - підкреслив Миримський.

Натомість представники опозиції заявляють, що ініціатива керівництва АРК про узгодженням ухвалених законів України з нормами Конституції автономії "означатиме конфедеративні зв'язки України з Кримом".

"Фактично це вихід Криму зі складу України, що нинішньою Конституцією не допускається!" - заявив заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський. Він нагадав, що реалізація цієї ініціативи стосується зміни I розділу Конституції і вимагає проведення всеукраїнського референдуму. "Її перспективи залежатимуть від складу наступного скликання Верховної Ради і позиції Віктора Януковича", - сказав Ключковський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram