ГоловнаПолітика

Єврокомісія нагадала українській владі про обіцянку не перевіряти ЗМІ

У Брюсселі стурбовані ситуацією з телеканалом ТВі.

Єврокомісія нагадала українській владі про обіцянку не перевіряти ЗМІ

Європейська комісія у зв'язку з ситуацією навколо українського телеканалу ТВі, не коментуючи безпосередньо перебіг розслідування, звертає увагу влади на ухвалене рішення не проводити перевірки ЗМІ у передвиборний період.

Така позиція Єврокомісії щодо ситуації, що склалася навколо ТВі, була озвучена у вівторок, 17 липня, в Брюсселі.

"Хоча ми і не можемо коментувати по суті кримінальне розслідування, ми вважаємо, що такі податкові перевірки необхідно проводити з особливою обережністю, особливо в передвиборний період", - зазначили в Єврокомісії.

Тому Брюссель нагадав про рішення Верховної Ради України, ухвалене в лютому поточного року, рекомендувати урядовим інституціям, таким як Державна податкова служба, Рада Національного радіо і телебачення, не перевіряти засоби масової інформації в передвиборний період.

В Єврокомісії також обізнані з тим, що після таких рекомендацій в березні 2012 року податкова ухвалювала рішення не включати ЗМІ до порядку денного податкових перевірок у другому кварталі поточного року (що було продовжено іншим рішенням, ухваленим у червні, до третього кварталу).

"Європейська комісія звертає особливу увагу на аспекти, пов'язані зі свободою засобів масової інформації та плюралізму ЗМІ в нашому політичному діалозі з Україною. Це питання також відзначалося у спільній декларації, ухваленій за підсумками останнього саміту Україна - ЄС, який відбувся в Києві 19 грудня минулого року", - підкреслюють в Європейській комісії.

Нагадаємо, що Податкова міліція порушила кримінальну справу проти гендиректора телеканалу ТВі Миколи Княжицького за ухилення від сплати податків на суму 6 млн грн. Сам директор телеканалу розцінює цю ситуацію як "безпардонний і нахабний тиск на свободу слова".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram