ГоловнаПолітика

ЦВК почала збір грошей із кандидатів у депутати

Кожна партія повинна внести понад 2 млн грн, які їй повернуть лише в разі проходження в парламент.

ЦВК почала збір грошей із кандидатів у депутати
Фото: http://obozrevatel.com

Центрвиборчком відкрив у Держказначействі спеціальний рахунок для зарахування грошової застави кандидатів у народні депутати.

Про це повідомляє офіційний сайт ЦВК.

Згідно з повідомленням, ЦВК є одержувачем коштів.

Згідно зі ст. 56 Закону "Про вибори народних депутатів України", партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати в загальнодержавному окрузі, до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить у безготівковому порядку на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі двох тисяч мінімальних розмірів заробітної плати (нині мінімальна зарплата - 1102 гривні, тобто грошова застава становитиме 2,204 млн гривень).

Партія, яка висунула кандидата у депутати в одномандатному окрузі, так само як і кандидат у депутати, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування, до надання документів Центральної виборчої комісії для реєстрації вносять на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі дванадцяти мінімальних розмірів заробітної плати (13,224 тис. гривень).

У разі ухвалення Центрвиборчкомом рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії, або про відмову в реєстрації кандидата в депутати в одномандатному окрузі, внесено грошову заставу в п'ятиденний термін після ухвалення відповідного рішення перераховується на рахунок партії.

У разі ухвалення Центральною виборчою комісією рішення про відмову в реєстрації кандидата в депутати, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування, внесена грошова застава повертається в п'ятиденний строк після прийняття відповідного рішення на визначений відповідним кандидатом у депутати рахунок.

Грошова застава, внесена партією, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, повертається, якщо за підсумками виборів партія отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів, у восьмиденний строк від дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів на рахунок партії.

Грошову заставу, внесена партією, що висунула кандидата в депутати в одномандатному окрузі, повертають, якщо за підсумками виборів кандидата визнано обраним в одномандатному окрузі, у восьмиденний строк від дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів на рахунок партії.

Грошову заставу, внесену кандидатом у депутати, який балотувався в одномандатному окрузі в порядку самовисування, повертають, якщо за підсумками виборів кандидата визнано обраним в одномандатному окрузі, у восьмиденний строк від дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів на рахунок, вказаний у заяві, поданій у Центральну виборчу комісію обраним народним депутатом.

В інших випадках грошову заставу в восьмиденний термін із дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів перераховують до державного бюджету України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram