ГоловнаПолітика

Симоненко: Європа і Росія повинні співпрацювати з Україною на рівних

Лідер КПУ пропонує підкоригувати зовнішньополітичний курс.

Симоненко: Європа і Росія повинні співпрацювати з Україною на рівних
Фото: tsn.ua

"Зовнішньополітичний вектор повинен визначатися виходячи з інтересів народу України, а не транснаціональних корпорацій і олігархів".

Про це заявив під час свого робочого візиту до Донецька лідер Компартії України Петро Симоненко.

За словами Петра Симоненка, дискусія про той чи інший стратегічний зовнішньополітичний вибір, а значить і про економічний вектор співпраці повинна спиратися не на абстрактні міркування про "європейські цінності" чи "слов'янську єдність", - така дискусія повинна базуватися на конкретних економічних розрахунках і можливостях, на глибокому аналізі не довгострокових перспектив з точки зору захисту національних інтересів, тобто інтересів робітників України.

"За більш ніж 20 років незалежності жодна політична сила, крім Компартії, не пропонувала економічно обґрунтовану і підкріплену законодавчими ініціативами програму відновлення та розвитку України з точки зору її інтеграції у світову систему, як повноправного суб'єкта міжнародних відносин. Буржуазні партії послідовно здавали інтереси нашого народу, здавали Україну на розтерзання зарубіжним державам в особі СОТ, МВФ, НАТО... Коли мова йшла про вступ до Світової організації торгівлі, про кабальну співпрацю з МВФ, то комуністи - єдині, хто був проти цього. Зараз кожен трудівник пожинає плоди антинародних реформ, які проводяться під диктовку цих міжнародних організацій-монстрів", - зазначив лідер комуністів.

Водночас Петро Симоненко уточнив, що КПУ не виступає проти партнерства з ЄС: "Ще раз підкреслю, ми не проти конструктивного партнерства з ЄС, але під час вироблення зовнішньополітичного курсу треба враховувати, і в нашій програмі, програмі Компартії, це чітко визначено, не тільки поверхневу привабливість таких гасел, як наприклад, безвізовий режим, але головне - економічну складову, яка визначає характер взаємин: рівний ти партнер або джерело дешевої робочої сили, сировинний придаток і ринок збуту для іноземних компаній. Європейський же ринок сьогодні закритий для українського виробника, там діє купа обмежень, які в найближчому майбутньому і з нинішнім політичним курсом української влади зняті не будуть", - заявив Петро Симоненко.

Лідер комуністів переконаний, що виходом зі сформованої ситуації може стати участь України в Митному союзі, приєднання до Зони вільної торгівлі і Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС). Це дозволить не тільки відкрити для України нові зовнішні ринки, але підтримати і зберегти вже існуючі, а також повернути вітчизняним виробникам внутрішній український ринок, який окуповано іноземними компаніями і, в переважній більшості, низькосортним імпортом. "У будь-якому випадку, ми повинні завжди виходити з того, що принесе користь для України. І Європа, і Росія повинні співпрацювати з нами на рівних, а не диктувати свої умови", - переконаний лідер українських комуністів Петро Симоненко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram