ГоловнаПолітика

КС завтра оприлюднить рішення щодо обрання голови ВР

На думку нардепів, положення регламенту щодо таємного голосування не відповідає Конституції України.

КС завтра оприлюднить рішення щодо обрання голови ВР

Завтра, 12 липня, о 14.00 Конституційний Суд України оприлюднить прийняте 11 липня рішення у справі за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності положень частин п'ятої, шостої статті 75, частини четвертої статті 77 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України "Про Регламент Верховної Ради України" (справа про обрання голови Верховної Ради України).

Про це йдеться в повідомленні прес-служби КС.

Зазначеними положеннями Регламенту врегульовано процедуру обрання Верховною Радою голови ВР та відкликання його з посади.

На думку народних депутатів, положення Регламенту щодо таємного голосування шляхом подачі бюлетенів та отримання бюлетенів для таємного голосування не менш ніж двома третинами народних депутатів від їх фактичної чисельності не відповідають Конституції України.

Як повідомляли, голова ВР Володимир Литвин заявив, що не підпише мовний закон, скандально затверджений більшістю за його відсутності 3 липня.

4 липня ВР замінила процедуру таємного голосування бюлетенями відкритим поіменним голосуванням при відкликанні та призначенні голови парламенту. Згідно з прийнятим документом, спікера обирають і звільняють із посади шляхом відкритого голосування більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради (мінімум 226 голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram