ГоловнаПолітика

Томенко розповів про сценарій звільнення Литвина

Для цього використають Конституційний Суд.

Томенко розповів про сценарій звільнення Литвина
Фото: Макс Левин

Віце-спікер Микола Томенко переконаний, що влада змусить Конституційний Суд створити всі умови для обрання "передвиборного" голови Верховної Ради.

Про це повідомляє прес-служба Миколи Томенка.

Відповідаючи на запитання журналістів, як розгортатиметься ситуація з роботою парламенту загалом і головою Верховної Ради зокрема, Томенко назвав очевидним те, що за основу буде взято такий сценарій: влада змусить Конституційний Суд негайно розглянути подання народних депутатів більшості про неконституційність норми, яка передбачає відкликання й обрання голови ВР бюлетенями за участі в цьому не менш ніж 300 народних депутатів і таємним голосуванням за участі не менш ніж 226 "за".

Ми вважаємо, що Конституційний Суд розгляне ці подання в прискореному порядку до початку серпня. У нас заплановано проведення позачергової сесії, щоб ми могли зібратися і домогтися того, щоб законопроект був підписаний і переданий на підпис Президентові. Вчора з Президентом у нас була відверта розмова, і він підтвердив, щоб права людини були захищені, і він зробить усе від нього залежне, щоб законопроект, проголосований у Верховній Раді, набув сили закону

— Вадим Колесніченко, нардеп від Партії регіонів

За його словами, після того як Конституційний Суд змусять визнати цю норму неконституційною, Верховна Рада збереться на позачергове засідання, картками звільнить нинішнього голову ВР й обере "передвиборного".

Томенко сказав, що "він (новий голова) повинен буде підписати мовний закон, а до виборчої кампанії працюватиме не як голова парламенту, а як спікер Партії регіонів".

"Якщо так станеться, цілком очевидно, що Верховна Рада Україна перетвориться на партійні збори Партії регіонів і наближених до неї політичних партій. Жодної суспільної легітимності зібрання, яке буде голосувати за вказівкою Партії регіонів, не матиме", - наголосив віце-спікер.

Водночас він зазначив: "Якщо Конституційний Суд визнає норму про обов'язкове таємне голосування бюлетенями за обрання та відкликання голови ВР неконституційною, то це буде абсурдним рішенням, оскільки всіх попередніх голів парламенту обирали шляхом таємного голосування". Він зазначив, що тоді, за логікою речей, "усі попередні голови ВР були нелегітимними і всі закони, які вони підписали, - незаконні".

Як повідомляли, Верховна Рада України на засіданні 3 липня ухвалила закон "Про засади державної мовної політики", що значно розширює сферу застосування російської мови.

Закон ухвалено в першій редакції, без розгляду більш ніж 2 тисяч поправок, унесених після прийняття документа в першому читанні. Парламентська опозиція заявила, що "мовний" закон 3 липня ухвалено з великою кількістю порушень.

На ранковому засіданні в середу, 4 липня, голова Верховної Ради Володимир Литвин і його заступник Микола Томенко заявили, що подають у відставку.

6 липня Верховна Рада відмовилася внести в порядок денний питання про відставку Литвина, але внесла аналогічне питання щодо віце-спікера Томенка. Того самого дня чергова сесія парламенту закрилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram