ГоловнаПолітика
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

ООН заступилася за українських гомосексуалістів

Україну звинувачують у порушенні прав людини.

ООН заступилася за українських гомосексуалістів
Фото: www.delfi.ua

Закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, який перебуває на розгляді у Верховній Раді України, суперечить низці міжнародних договорів, ратифікованих Україною, а також основним принципам прав людини, закріпленим у національному законодавстві.

Про це йдеться в додатку "Типові питання" до прес-релізу ООН щодо зазначеного законопроекту.

На думку експертів ООН, ці основні права включають права на рівність і гідність, свободу від дискримінації та свободу слова, зборів та доступу до інформації, що закріплені в Загальній декларації прав людини, Європейській конвенції про захист прав людини, Конвенції про права дитини, Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, Резолюції ООН про права людини, сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність і Декларації про захисників прав людини.

Якщо ми - християнська держава, содомський гріх неприйнятний. Його визнання рано чи пізно спричинить виродження суспільства

— Володимир Стретович, народний депутат (НУ-НС)

Україна також ухвалила резолюцію Ради ООН з прав людини і Спільну заяву держав-членів ООН, спрямовану на "припинення актів насильства і пов'язаних із ними порушень прав людини за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності", отже, вона зобов'язана дотримуватися цих документів у своїй внутрішній політиці.

Європейська конвенція про захист прав людини (ЄКПЛ) забороняє державам, які її підписали, обмежувати свободу вираження та свободу зібрань (статті 10 і 11), особливо для уразливих меншин, таких як групи ЛГБТ, і забороняє дискримінацію за будь-якою ознакою, зокрема сексуальної орієнтації.

Отже, Україна як сторона ЄKПЛ може наразитися на звинувачення з боку Європейського суду з прав людини, якщо вона ухвалить запропоновані в законопроекті зміни до законодавства, тому що цим вона порушить права ЛГБТ на мирні зібрання та на свободу від дискримінації, закріплені в Конвенції.

За словами експертів ООН, запропонований законопроект суперечить власній Конституції України, ставлячи під загрозу невідчужувані і непорушні права і свободи людини, гарантовані їм. Це, зокрема: рівність, гідність і свобода від дискримінації (статті 21, 24 і 28), право на вільний розвиток особистості (стаття 23); таємниця особистого життя (статті 31 і 32), право на свободу думки і слова, на вільне вираження поглядів і переконань (стаття 34), право вільно збиратися, зберігати, використовувати і поширювати інформацію (стаття 34), свобода об'єднання (стаття 36), право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування (стаття 49).

Нагадаємо, що ЄС відмовить Україні в асоціації та безвізовому режимі, якщо ВР ухвалить гомофобський закон.

Депутат Європарламенту Мареє Корнеліссен написала лист парламенту України з проханням зняти з розгляду Ради законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму. Міністр закордонних справ Нідерландів пан Розенталь і собі підтримав цей погляд. Він зазначив: якщо Україна ухвалить гомофобський, Нідерланди накладуть вето на рішення Європарламенту з лібералізації візового законодавства між Україною та Європою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram