ГоловнаПолітика

Томенко вирішив шукати правди з мовним законом у Генпрокуратурі

Наразі віце-спікер перелічив порушення під час його ухвалення.

Томенко вирішив шукати правди з мовним законом у Генпрокуратурі
Фото: Макс Левин

Віце-спікер Микола Томенко надіслав звернення генпрокурору Вікторові Пшонці з приводу порушень Конституції та законів під час голосування за закон про мови.

Про це повідомляє прес-служба Томенка.

У своєму зверненні політик зауважив, що винесення законопроекту на розгляд пленарного засідання Верховної Ради відбулося з порушенням вимоги Регламенту ВР щодо підготовки проекту до другого читання профільним комітетом, вимог Конституції та регламенту ВР щодо законодавчої ініціативи депутатів.

Томенко наголосив, що зазначений проект винесли на розгляд Верховної Ради до закінчення терміну його підготовки профільним комітетом. При цьому не було розглянуто понад двох тисяч поправок, внесених народними депутатами до другого читання.

За словами Томенка, під час винесення проекту на голосування в цілому було порушено вимоги Регламенту ВР щодо порядку ведення засідань і процедури розгляду питань, оскільки до цього не було позитивного голосування про внесення цього проекту в порядок денний пленарного засідання.

Також він зазначив, що під час самого голосування відбулися масштабні фальсифікації волевиявлення народних депутатів у зв'язку з порушенням вимог статті 84 Конституції України та частини 3 статті 47 Регламенту ВР про особисте голосування депутатів. Підтвердженням є те, що після голосування 11 народних депутатів (зокрема і сам Томенко) заявили, що відкликають свої голоси за закон, оскільки вони за нього не голосували.

Оскільки "всі перелічені численні порушення Конституції та законодавства здійснювалися свідомо, за попередньою домовленістю групи осіб, і зумовили наслідки, що становлять реальну загрозу для громадянського миру і спокою, суверенітету і незалежності України", Томенко попросив Пшонку забезпечити проведення розслідування всіх обставин справи і вжити заходів прокурорського реагування для забезпечення дотримання вимог Конституції, законів та притягнення до відповідальності винних у їх порушенні.

"Генеральна прокуратура має з'ясувати, чи діяла парламентська більшість як організоване злочинне угруповання під час голосування за мовний закон", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram