ГоловнаПолітика

Рада дозволила обладнання виборчих дільниць веб-камерами

Документ передбачає обладнання виборчих дільниць системами відеоспостереження з прямою трансляцією відео в Інтернет.

Рада дозволила обладнання виборчих дільниць веб-камерами
Фото: Макс Левин

Верховна Рада на вечірньому пленарному засіданні у четвер, 5 липня, ухвалила законопроект народного депутата (фракція Партії регіонів) Владислава Забарського про забезпечення прозорості виборів 28 жовтня 2012 року.

"За" проголосували 259 парламентарів.

Законопроектом пропонується ввести систему відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, яка повинна забезпечити передачу зображення з дільниці для можливості перегляду на відповідному веб-сайті в мережі Інтернет, зберігання інформації.

Системи відеоспостереження пропонується встановити в приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць. Застосовувати зазначені системи пропонується в обов'язковому порядку.

Вимога про встановлення системи відеоспостереження не буде поширюватися на окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії закордонної виборчої дільниці, спеціальні виборчі дільниці, а також на Центральну виборчу комісію.

Система відеоспостереження складається з не менше ніж двох веб-камер, встановлених в приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії, а також засобів запису і зберігання інформації, обробки даних для передачі зображення, передачі інформації на відповідний веб-сайт в мережі Інтернет.

Веб-камери повинні розташовуватися таким чином, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови для вільного формування виборцем своєї волі та її вільного виявлення, одночасно забезпечуючи контроль громадськості за дотриманням процедури голосування та підрахунку виборчих бюлетенів.

Варто зазначити, що в середу, 4 липня, Верховна Рада виділила понад 990 млн. грн. на обладнання виборчих дільниць системами відеоспостереження та внесла відповідні зміни до Держбюджету-2012.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram