ГоловнаПолітика

"Регіонали" пропонують перетворити міліцію на поліцію

Правоохоронцям загрожує переатестація.

"Регіонали" пропонують перетворити міліцію на поліцію
Фото: Макс Левин

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону №10688 "Про поліцію", автори якого народні депутати фракції Партії регіонів Василь Грицак і Валерій Коновалюк пропонують реорганізувати міліцію в поліцію.

Як наголошено в пояснювальній записці до законопроекту, передбачено встановити принципи діяльності поліції, права та обов'язки, структуру, порядок проходження служби в поліції, гарантії правового і соціального забезпечення співробітників поліції, а також контроль за діяльністю поліції.

Ухвалення цього закону, упевнені автори, не зажадає додаткових фінансових витрат, пов'язаних з організаційно-штатними заходами перетворення міліції на поліцію. "Фінансування цих видатків пропонують здійснювати в межах асигнувань, передбачених на утримання Міністерства внутрішніх справ України та завдяки штатній оптимізації під час переатестації особового складу", - зазначають автори законопроекту.

Закон "Про поліцію" "забезпечить прийняття на службу в поліцію гідних, професійно підготовлених фахівців і подальше проходження ними служби виключно на професійних засадах", наголошено в пояснювальній записці.

Також одним з наслідків ухвалення цього закону стане підвищення престижності служби в поліції, що сприятиме зміцненню професійного кадрового ядра поліції.

Автори законопроекту пропонують замінити назву "міліція" на "поліція", оскільки, згідно з етимологічними джерелами, слово "міліція" означає нерегулярні збройні формування, які використовуються, зокрема, і для підтримання громадського порядку під час революційних перетворень у державі, формують їх із добровольців, і вони не входять до складу офіційної системи державних правоохоронних органів.

Тим часом термін "поліція" означає систему державних служб і органів виконання на професійних засадах функції охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю.

На прес-конференції у четвер В. Коновалюк наголосив, що цей законопроект після першого читання винесуть на всенародне обговорення, щоб суспільство висловило свої побажання щодо роботи українських правоохоронців. На прес-конференції також продемонстрували три види форми поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram