ГоловнаПолітика

Фельдман радий, що благодійникам розв'язали руки

Благодійним організаціям дозволили діяти по всій країні, а не в окремому регіоні.

Фельдман радий, що благодійникам розв'язали руки
Фото: пресс-служба Александра Фельдмана

Верховна Рада визначила правові та організаційні засади благодійництва, ухваливши проекту закону № 6343 "Про благодійництво та благодійні організації".

Про це повідомляє прес-служба народного депутата України Олександра Фельдмана.

За ухвалення в цілому законопроекту Фельдмана в співавторстві з Ю. Льовочкіною, О. Зарубінським та Л. Оробець проголосувало 238 депутатів за мінімально необхідних 226.

Як повідомляють, парламент визначив цілі, сфери та види благодійної діяльності, права та обов'язки суб'єктів благодійної діяльності, принципи меценатської та волонтерської діяльності. Крім цього, удосконалено державну підтримку і контроль у сфері благодійної діяльності.

Зазначимо, що парламент скасував правові обмеження створення та діяльності благодійних організацій за територіальною ознакою і таким чином надав можливість цим організаціям діяти по всій країні, а не в окремо взятому регіоні, як раніше. Також спрощена процедура реєстрації благодійних організацій: відтепер реєструвати їх пропонується держреєстраторам за місцезнаходженням організації протягом 3 днів, а не в терміни від 2 до 6 міс, як це було встановлено раніше.

Закон визначає особливості створення та діяльності благодійних товариств і фондів, порядок використання їх майна, права, обов'язки і відповідальність членів органів їх управління. Крім того, вводиться зворотна фінансова допомога, що на практиці означає можливість благодійника здійснювати контроль і вимагати повернення коштів у разі їх нецільового використання.

Також посилюється прозорість роботи благодійних організацій. "Поданий в квітні 2010 року, законопроект про благодійну діяльність два роки чекав свого часу. Добре, що під завісу нинішньої сесії це нарешті відбулося. Адже досі панувала абсолютно парадоксальна ситуація, в якій люди, які мають бажання і можливість допомагати іншим, були обмежені територіальними, процесуальними та іншими факторами. Тепер, коли гранично спрощена процедура реєстрації, та сама схема благодійної діяльності отримала максимальну прозорість, потенційні і діючі меценати зможуть зосередитися на благодійності, не відволікаючись на бюрократичну боротьбу, від чого суспільство і держава тільки виграють", - сказав Фельдман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram