ГоловнаПолітика

Рада скерувала до КС законопроект про скасування недоторканності депутатів

Незважаючи на те, що Конституційний Суд уже ухвалював рішення щодо цього документа.

Рада скерувала до КС законопроект про скасування недоторканності депутатів
Фото: Макс Левин

Парламент знову попросив Конституційний Суд перевірити конституційність законопроекту № 3251, який передбачає обмеження депутатської недоторканності.

За скерування законопроекту до КС проголосували 236 депутатів за мінімально необхідних 226.

Зокрема, Рада просить Конституційний Суд перевірити конституційність вилучення зі статті 80 Основного закону норми про те, що депутатам парламенту гарантовано недоторканність.

Проте законопроект пропонує визначити, що депутата парламенту не можуть без згоди Ради затриманий або заарештувати до набуття чинності обвинувального вироку суду щодо нього.

Також проект передбачає збереження депутатського індемнітету - парламентарії не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді.

Парламент просить КС розглянути проект невідкладно.

Ініціатори законопроекту - депутати від Партії регіонів.

Нагадаємо, в квітні 2010 року КС уже розглядав законопроект № 3251 і визнав конституційним можливе обмеження депутатської недоторканності і неконституційною можливе скасування недоторканності Президента.

У зв'язку з цим Рада була змушена доопрацювати документ, вилучивши з нього норми, що стосуються Президента.

20 червня 2012 року парламент скерував на оцінку в КС законопроект про скасування недоторканності Президента, депутатів і суддів (№10530), що його розробила опозиція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram