ГоловнаПолітика

У КВУ дивуються, як вибори у віддалених селах транслюватимуть в Інтернеті

Олександр Черненко вважає установку камер відволікаючим маневром.

У КВУ дивуються, як вибори у віддалених селах транслюватимуть в Інтернеті
Александр Черненко

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що ніякі веб-камери не забезпечать чесних виборів, якщо хтось захоче вчинити порушення.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Камери встановлюють для відволікання уваги, щоб показати, які в нас чесні та прозорі вибори. Але ніякі камери прозорих виборів не гарантують. Це статичні камери, які не фіксують нічого навколо, а знімають тільки урни. Вони не фіксують підрахунку голосів і ні на що не впливають. Це вже показав досвід Росії, де є близько ста тисяч дільниць. Там було не більше п'яти випадків, коли камери зафіксували якісь вкидання", - сказав Черненко.

На думку голови КВУ, навряд відеокамери працюватимуть на безпеку громадян після виборів.

"Це добре, звісно, що це обладнання потім залишиться для шкіл і клубів. Але радше за все, думаю, ці камери розмістять у домівках сільських голів або місцевої адміністрації. Про трансляції в Інтернет - я не знаю ... У нас є такі виборчі дільниці, куди після дощу без трактора не заїдеш. Там не завжди є нормальне телефонне з'єднання. Які трансляції в Інтернет? Грошей, які виділили, вистачить хіба на закупівлю камер, не більше. Для того, щоб прокласти якийсь інтернет-зв'язок, цих грошей вочевидь недостатньо", - додав він.

Нагадаємо, Верховна Рада виділила майже 1 мільярд гривень на закупівлю камер для виборчих дільниць.

Закон запроваджує систему відеоспостереження, яка повинна забезпечити передачу зображення з дільниці для можливості перегляду на відповідному веб-сайті в мережі Інтернет.

У вівторок прем'єр Микола Азаров заявив, що веб-камери встановлять, щоб запобігти звинуваченням опозиції, що влада вкидає додаткові бюлетені на дільницях. За його словами, ці камери не пропадуть, вони далі працюватимуть на безпеку дитячих садків, шкіл, клубів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram