ГоловнаПолітика

Верховна Рада спростила процедуру звільнення спікера

"За" проголосували 255 народних обранців.

Верховна Рада спростила процедуру звільнення спікера
Фото: Макс Левин

Верховна Рада України змінила порядок обрання та звільнення спікера.

За ухвалення відповідного Закону "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб) проголосували 255 народних депутатів із 268 зареєстрованих у сесійній залі.

Закон передбачає зміну порядку обрання голови Верховної Ради та відкликання його з посади, встановивши, що відповідні рішення ухвалюють відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

До цього встановлювалося, що рішення щодо кандидатур на посаду голови Верховної Ради приймають таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів.

Увалений закон пропонує скасувати чинну норму Регламенту, згідно з якою обраним головою парламенту вважають кандидата на посаду, який отримав більшість голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин народних депутатів від їх фактичної чисельності.

Закон змінює процедуру затвердження парламентом рішення про відкликання першого заступника та заступника голови Верховної Ради, а також вводить можливість одночасного обрання голови ВР.

У пояснювальній записці до закону зазначено, що "наслідком ухвалення закону буде приведення у відповідність з Конституцією України положень чинного Регламенту, а також вдосконалення процедури обрання голови Верховної Ради України, першого заступника та заступника голови Верховної Ради України і відкликання їх з посад".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram