ГоловнаПолітика

Януковича не влаштовує Рада як "закритий елітний клуб"

Президент обіцяє зміцнювати парламентаризм.

Януковича не влаштовує Рада як "закритий елітний клуб"
Фото: Макс Левин

Президент Віктор Янукович наголошує на необхідності повернення парламенту статусу органу влади, який безпосередньо представляє інтереси громадян.

Про це йдеться у вступному слові Януковича до щорічного послання Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України, передає прес-служба Президента.

Говорячи про основні напрямки політики нової української влади, Президент виступив за розвиток і залучення громадянського суспільства до процесу вироблення та реалізації державного курсу.

"Адже успіх реформ неможливий без суспільної консолідації та широкої суспільної підтримки. Шлях до цього пролягає через подальше зростання відкритості публічної політики та державного управління для безпосередньої участі в них громадян і громадських об'єднань", - заявив Янукович.

"Першим кроком на цьому шляху стане зміцнення представницької складової українського парламентаризму. З урахуванням цього, безсумнівно, велике значення набувають вибори до Верховної Ради 2012 р. Саме вони повинні стати відправним пунктом у процесі повернення парламенту статусу органу влади, який безпосередньо представляє інтереси громадян. Рада повинна припинити функціонування в режимі "закритого елітного клубу", - вважає Президент.

Другим кроком, за його словами, стане підготування та проведення конституційної реформи, "яка не тільки дасть вичерпні відповіді на питання про співвідношення владних повноважень між державим та місцевим самоврядуванням, про характер та особливості політичного устрою України, яка рухається назустріч Європі, але і стане дієвою основою для забезпечення широких прав громадян в сучасних умовах, в тому числі і прямої участі громадян в ухваленні рішень державного рівня та вирішення актуальних питань розвитку громад".

"При цьому буде зроблено все необхідне, щоб забезпечити найвищий рівень легітимності конституційного процесу. Зокрема, затверджено принципове рішення про те, що вперше в історії України над проектом Основного Закону будуть працювати широкі кола української громадськості, потенціал якої буде акумульовано і розкрито в рамках роботи Конституційної Асамблеї", - обіцяє Янукович.

Ще одним напрямом політики перетворень 2012 р., на думку Януковича, має стати внесення змін в роботу органів публічної влади на регіональному рівні.

"Це стосується не тільки заходів, спрямованих на подолання централізації державного управління: в центрі уваги повинні бути питання зміни характеру відносин місцевих органів влади з громадами. В особі українських громад, які отримають дієві важелі контролю над роботою влади на місцях, керівництво держави бачить свого найціннішого союзника і партнера", - заявив Президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram