ГоловнаПолітика

Репортери без кордонів: в Україні обмежують свободу слова

Представники міжнародної організації прогнозують зростання цензури напередодні виборів у ВР.

Репортери без кордонів: в Україні обмежують свободу слова
Фото: www.telekritika.ua

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" заявляє про різке погіршення становища свободи слова в Україні.

Такий висновок зробила представник організації Оксана Романюк в інтерв'ю газеті "Україна молода".

Так, тільки в червні організація зафіксувала 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них.

Водночас за весь 2011 рік таких випадків було зафіксовано 35.

"Тобто відбулося дуже різке погіршення стану свободи слова", - зазначила Романюк.

Занепокоєння "Репортерів без кордонів" викликала інформація про погодження програми, яку виробляють на замовлення Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником Адміністрації Президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим.

Організація також стурбована заявою міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про необхідність врегулювання доступу громадян до Інтернету і заявою першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Олександра Мазурчака про намір київської влади подавати судові позови за розповсюдження необ'єктивної інформації про чемпіонат Європи з футболу-2012.

За даними "Репортерів без кордонів", в червні двічі були здійснені напади на журналістів з програми "Гроші" телекомпанії "Студія "1+1".

Всього з початку року, як зазначає Романюк, було побито вісім журналістів, серед яких в Києві фотографа інтернет-видання tochka.net Віталія Лазебника.

Водночас у рейтингу найнебезпечніших міст для журналістів, за словами Романюк, лідирує Донецьк, де в січні 2012 року побили трьох журналістів і блогера-правозахисника під час зйомок прострочених продуктів у супермаркеті "Сокіл" і ще трьох журналістів під час зйомок акції протесту, в червні 2012 року стався інцидент з журналістом Максимом Касьяновим, а в липні 2011 року підпалили квартиру журналіста Олексія Мацуки.

Напередодні виборів Верховної Ради "Репортери без кордонів" очікують на збільшення тиску на ЗМІ і зростання цензури.

Нагадаємо, згідно зі звітом "Репортерів без кордонів", оприлюдненим в січні, Україна піднялася на 15 позицій з 131 на 116 місце в щорічному рейтингу свободи ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram