ГоловнаПолітика

Опозиція хоче розслідувати розширення повноважень Президента

Яценюк окреслив шлях блокування змін до Конституції.

Опозиція хоче розслідувати розширення повноважень Президента
Фото: Макс Левин

Об'єднана опозиція ініціює створення двох тимчасових слідчих комісій Верховної Ради - з питань захисту конституційного ладу та з питань розслідування фактів порушення присяги суддями Конституційного Суду.

Про це в середу, 27 червня, заявив лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк під час засідання круглого столу з обговорення програми Об'єднаної опозиції "Конституція України: чи необхідні зміни".

"Завданням ТСК є аналіз усіх законів, за якими Президент отримав неконституційні повноваження, і повернення конституційних повноважень усіх гілок влади в рамки правового поля", - сказав Яценюк.

"За останні два роки діючий парламент ухвалив десятки змін до законів України, які не відповідають нормам Конституції: закон України про Кабінет Міністрів, закон України про СБУ, закон про прокуратуру, яку, за Конституцією, ще 11 років тому мали позбавити функцій загального нагляду - і до сьогодні це не було зроблено, закон про комітети парламенту, закон про статус народного депутата України, закон про Збройні сили, про місцеві державні адміністрації, про органи місцевого самоврядування. Є ще два десятки законів, стосовно яких Президент України отримав повноваження, яких він не має згідно з чинною Конституцією", - наголосив Яценюк.

Іншою метою створення цієї комісії Яценюк назвав зобов'язати всі гілки влади виконувати чинну Конституцію.

За його словами, нинішня ініціатива влади щодо зміни Конституції означає тільки одне - спробу утримати владу.

"Мова буде йти про зміну порядку обрання президента, про повноваження різних гілок влади, про можливість утримати владу незрозумілою більшістю у ВРУ, про ймовірність федералізації країни, можливості введення другої державної мови, про усунення народу Україну від процесу внесення змін до Конституції", - акцентував Яценюк.

Окрім того, опозиція переконана, що діяльність як діючого Конституційного Суду, так і попереднього слід розслідувати. "Об'єднана опозиція вносить у парламент рішення про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушення суддями КС присяги. Вважаю, що люстрація суддів має початися саме із суддів КС", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram