ГоловнаПолітика

Азаров: претензій до Росії щодо укладання газових контрактів немає

У прем'єра склалося враження, що Україну за щось карають.

Азаров: претензій до Росії щодо укладання газових контрактів немає
Фото: analitica.kiev.ua

Прем'єр Микола Азаров заявив, що в України немає претензій до дії влади Росії під час підписання газових угод 2009 року.

Про це він заявив в інтерв'ю російському "Першому каналу".

"У нас немає претензій до Росії ніяких абсолютно з приводу цих контрактів. Тобто ми можемо міркувати, що нам прикро, що ціна газу висока, що турки отримують газ набагато дешевше, німці теж дешевше, і взагалі нас за щось карають. Ми можемо так міркувати. Але претензій до російської сторони у нас немає ніяких", - сказав він.

Азаров підкреслив, що в української влади є претензії лише до тих офіційних осіб, які підписували ці контракти з української сторони.

Проте прем'єр зазначив, що населенню України складно пояснити, чому країна змушена закуповувати газ у Росії за такими високими цінами, які передбачені діючими контрактами.

"Страждає 46 млн жителів України, які свято вірять, що ми з Росією стратегічні партнери, вічні союзники і взагалі, нас не розділити в такому серйозному розумінні. Як я можу їм пояснити, що це так, якщо ви диктуєте нам і заганяєте нас в кут такими цінами? І я наразі, відверто кажучи, не бачу відповіді на це питання", - сказав він.

За словами Азарова, вище керівництво Росії готове продовжувати переговори з перегляду цих контрактів.

"У мене були зустрічі з Президентом новообраним Росії (Володимиром) Путіним і з прем'єр-міністром (Дмитром Медведєвим), і я їм, взагалі, сказав позицію України, що рано чи пізно ми повинні з вами домовитися. Важливе ваше бажання починати переговори і знаходити спільну мову. Вони мені не сказали "ні"... Сказали навпаки: давайте сідати за стіл переговорів, і давайте будемо домовлятися", - повідомив прем'єр.

Він зазначив, що під час найближчих візитів в Україну Путіна і Медведєва тема газу стане однією з основних у переговорах.

Нагадаємо, Україна домагається перегляду газових контрактів з Росією від 2009 року з середини 2011 року, але наразі безуспішно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram