ГоловнаПолітика

Раді запропонували відмовити російській мові в статусі регіональної

Депутати посилаються на неправильний переклад Європейської хартії.

Раді запропонували відмовити російській мові в статусі регіональної
Фото: www.gumilev-center.ru

Депутати пропонують парламенту визнати російську мову такою, що не підпадає під дію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Законопроект №10616 авторства Володимира Яворівського (БЮТ) пропонує внести відповідні зміни до закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин".

На думку депутата, текст Хартії неправильно переклали на українську мову, коректна її назва - Європейська хартія регіональних мов або міноритарних мов, і вона має на увазі кількісний показник, а не етнічну приналежність мов.

Депутат зазначає, що об'єктом Хартії є мови, які можуть зникнути з мовної карти Європи і потребують підтримки й особливого захисту, а не мовні права національних меншин, які проживають у певних регіонах України.

На думку Яворівського, регіональна або міноритарна мова є одночасно і мовою етнічної меншини, але ці терміни не тотожні, захист мовних прав європейських меншин регламентує інший документ - Рамкова конвенція про захист національних меншин.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошено, що російська мова є офіційною в Росії і, враховуючи свій статус, має необхідний державний захист і не перебуває під загрозою зникнення.

Окрім того, член депутатської групи "Реформи в ім'я майбутнього" Павло Мовчан також запропонував парламенту не застосовувати хартію до російської мови, про це йдеться в законопроекті №10616-2.

Відповідні зміни депутат пропонує внести в закон "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин".

На його думку, текст хартії неправильно переклали на українську мову, вона передбачає захист і підтримку регіональних або міноритарних мов, а не мовних меншин.

Нагадаємо, 5 червня парламент ухвалив у першому читанні резонансний проект закону авторства нардепів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка, який встановлює офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram