ГоловнаПолітика

У СБУ розповіли про дорогі покупки Тимошенко

Розтрати екс-прем'єра опублікували в обвинувальному висновку.

У СБУ розповіли про дорогі покупки Тимошенко
Фото: tsn.ua

До суми податків, які екс-прем'єр Юлія Тимошенко не сплатила державі, включено предмети розкоші та проживання в дорогих готелях.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина" з посиланнямна копію обвинувального висновку.

Загалом Ю. Тимошенко не сплатила понад 681 тис. грн податків.

Перерахування витрат екс-прем'єра, які вона здійснювала за допомогою карт Somolli Enterprises Limited, займає майже п'яту частину документа. Докладні описи покупок та інших витрат отримало слідство, в тому числі й унаслідок міжнародно-правової допомоги від Російської Федерації, що надала документи звітності, вилучені з московських готелів і бутиків.

Варто зазначити, що слідству вдалося відновити детальну картину витрат, пов'язаних в основному з покупкою одягу, причому і жіночого, і чоловічого. Так, 28 травня 1996 року в московському магазині "Пасаж" було придбано чорно-білі брюки вартістю $ 224,10, чорне боді за $ 242,10, білі брюки вартістю $ 242,10 і білий светр вартістю $ 314,10. Факт покупки підтверджує виписка з журналу продажів магазину і сліпом, відповідно до якого розрахунки в магазині проводили з використанням картки на ім'я Юлії Тимошенко.

Зафіксовано також покупки в московських магазинах "Пасаж Ніна Річчі" на суму $ 4904, "Совмехкасторія", де 18 січня 1995 року було куплено норкове пальто за $ 3950, 23 листопада 1995 року - ще два норкових пальто вартістю $ 5500 і $ 4300 і 17 лютого 1997 року - песцевий жакет за $ 2100.

Серед доказів наведено й рахунки за оплату готелів, з яких випливає, що в середині 1990-х років, приїжджаючи в Москву, пані Тимошенко найчастіше зупинялася в готелях "Національ" і "Балчуг Кемпінські", вартість проживання в яких іноді сягала майже $ 30 тис. за дві доби. Варто зазначити, що витрати Юлії Тимошенко як президента ЄЕСУ цілком відповідали її статусу, однак слідство підозрює, що пані Тимошенко проводила розрахунки з карт, уже будучи народним депутатом. Так, у травні 1998 року однієї з них було оплачено покупку шести келихів для шампанського на суму 2,34 тис. грн.

При цьому головним доказом того, що Юлія Тимошенко ухилялася від сплати податків, є її декларації про доходи в період з 1997-го по 2000 рік, які було вилучено слідством у податковій інспекції Жовтневого району Дніпропетровська.

Нагадаємо, компанія ЄЕСУ, яку очолювала Юлія Тимошенко, завдала державі збитків у розмірі понад 30 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram