ГоловнаСвіт

Ассанж висунув вимогу шведській владі

Засновник WikiLeaks побоюється екстрадиції до США.

Ассанж висунув вимогу шведській владі
Фото: EPA/UPG

Засновник веб-сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж зажадав у шведської влади гарантій, що його не екстрадують у США у зв'язку зі скандальною справою про розголошення секретної інформації цієї держави.

Про це він заявив у понеділок в інтерв'ю австралійській газеті "Сідней морнінг геральд".

Він також припустив, що припинення розслідування у справі з боку американської влади також було б достатньою гарантією для нього.

"Передусім усе залежить від того, які гарантії нададуть Сполучене Королівство, США і Швеція", - сказав засновник WikiLeaks.

Раніше прем'єр-міністр Австралії Джулія Гіллард пообіцяла Ассанжу консульську підтримку в рамках його боротьби за отримання політичного притулку в Еквадорі.

Гіллард, мотивуючи своє рішення, пояснила що "влада Австралії перешкоджатиме екстрадиції свого громадянина в США, якщо йому загрожуватиме смертна кара", і наголосила, що його звинувачують "у злочинах сексуального характеру, покарання за які не має на увазі позбавлення життя".

Нагадаємо, Швеція домагається видачі Ассанжа, уродженця Австралії, за звинуваченням у зґвалтуванні. Рішення про екстрадицію засновника WikiLeaks із Великобританії до Швеції ухвалено в лютому 2011 року. 30 травня 2012-го Верховний суд відхилив апеляцію захисту, а 12 червня адвокати оскаржили рішення про екстрадицію повторно.

Ассанж відкидає всі звинувачення і наполягає на політичному підґрунті процесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram