ГоловнаПолітика

Колишній заступник Луценка оголосив нікчемною справу про стеження

За версією Євдокимова, документи, які підписав екс-міністр, не були чинними юридично.

Колишній заступник Луценка оголосив нікчемною справу про стеження
Владимир Евдокимов

Колишній заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов заявив, що рішення колишнього міністра Юрія Луценка про продовження стеження в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка не було чинним юридично.

Про це він сказав під час свідчень у Печерському районному суді Києва, який розглядає цю справу.

Свідок зазначив, що постанови про відкриття, продовження та закриття оперативно-розшукової справи проти водія колишнього заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка Валентина Давиденка в рамках загальної оперативно-розшукової справи за фактом отруєння Ющенка, якими спершу встановили, а потім продовжили до 18 місяців конкретний термін стеження за цим громадянином, відповідно до законодавства, не є обов'язковими документами.

"Це не документ, він нічим не передбачений, він не має жодних наслідків... Щоб прискорити розшукові заходи, мати їх так, доводилося підписувати документи про їх продовження. Але юридичної сили вони не мали", - сказав він.

Євдокимов зазначив, що поставив підпис на документі про порушення оперативно-розшукової справи проти Давиденка лише тому, що таких документів вимагають для видачі санкції на стеження за громадянами суди і Генеральна прокуратура (на підставі постанови пленуму Верховного Суду від 2008 року, який дав судам рекомендації про порядок розгляду подань на санкціонування стеження за громадянами).

Свідок наголосив, що фактично ж достатньою підставою для отримання в суді санкції на проведення оперативно-слідчих дій щодо можливих підозрюваних у скоєнні злочину є відкриття загальної оперативно-розшукової справи за фактом злочину і наявність у цій справі обґрунтованих даних про можливу причетність особи до скоєння цього злочину.

Євдокимов додав, що оскільки кримінальну справу за фактом отруєння Ющенка ще не закрито, будь-якої миті оперативно-розшукові заходи знову можуть бути застосовані до Давиденка в разі наявності обґрунтованих підозр про його причетність до цього злочину, незважаючи на те, що оперативно-розшукову справу проти нього вже закрито.

Також Євдокимов заявив суду: "Я контролював цю справу. На мені повна відповідальність за оперативно-розшукові заходи у справі отруєння Ющенка».

На уточнювальне запитання адвоката Олексія Баганця свідок ще раз наголосив: "Незважаючи антипатію до Ющенка, міністр Луценко не впливав на цю справу, і я вдячний йому за такий підхід".

Євдокимов також сказав суду, що не знає про факти порушення закону і посадових інструкцій підсудними Луценком, Тарасенком і Павленовим.

Юрій Луценко заявив: "Я не був керівником оперативно-розшукової служби". "Але прокурори звинувачують мене в тому, що міністр перевищив повноваження... заступника міністра. Пробач їм, бідолашним", - додав він.

Нагадаємо, за версією слідства, 2009 року Луценко незаконно санкціонував продовження стеження за Давиденком, затвердивши постанову про продовження справи стосовно нього до 18 місяців, знаючи, що на той момент її вже закрили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram