ГоловнаПолітика

Мінфін не підраховував, у скільки обійдеться закон про мови

Міністерство не надавало Комітету жодних розрахунків із цього питання, стверджують у відомстві.

Мінфін не підраховував, у скільки обійдеться закон про мови
Фото: zn.ua

У Мінфіні спростували інформацію про оцінку вартості реалізації законопроекту "Про засади державної мовної політики".

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

До того ж, інформацію про розміри витрат не узгоджували з Міністерством фінансів, як це зазначено в прес-релізі Комітету ВР з питань культури і духовності.

"Ще раз наголошуємо, що Міністерство фінансів ніяких розрахунків із цього питання зазначеному Комітету не надавало", - стверджують у фінансовому відомстві.

Як зауважують у Мінфіні, в прес-релізі ВР безпідставно зазначено: "Міністерство фінансів України та Комітет з питань бюджету у своїх висновках зазначають, що реалізація проекту потребує величезних бюджетних витрат (за підрахунками фахівців - від 5 до 17 млрд грн)".

У Мінфіні заявляють, що в експертних висновках письмово повідомляють парламентаріїв про те, що реалізація законопроекту призведе до необхідності підготувати педагогічних працівників для викладання предметів регіональними мовами, видати підручники, іншу навчальну та довідкову літературу регіональними мовами, змусить гарантувати право здобуття освіти державною мовою і регіональними мовами, або мовами меншин, видавати документи про освіту для осіб, виготовляти печатки, штампи, офіційні бланки, таблички органів влади, перекладати процесуальні, судові документи тощо.

Утім, у відомстві нагадали, що рішення щодо регіональної мови місцева влада може ухвалити, тільки зібравши підписи більш ніж 10% населення протягом 30 днів із моменту надходження підписних листів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram