ГоловнаПолітика

Держдеп США визнав зусилля України в боротьбі з рабством

Наша країна дотримується "мінімальних стандартів викорінювання торгівлі людьми".

Держдеп США визнав зусилля України в боротьбі з рабством
Фото: topwar.ru

Україна докладає значних зусиль для викорінення торгівлі людьми, але ще не цілком дотримується стандартів.

Така оцінка ситуації в Україні міститься в оприлюдненій у вівторок щорічній доповіді Держдепартаменту США про "сучасне рабство" в 186 країнах світу за 2012 рік.

"Влада України не повною мірою дотримується мінімальних стандартів викорінювання торгівлі людьми, проте докладає значних зусиль до цього", - йдеться в розділі про нашу країну.

Таке формулювання застосовують до так званої другої групи, яка в нинішній доповіді разом з Україною налічує 93 держави. Власне, до цієї категорії нашу країну зараховували і в торішньому звіті. Лише 33 країни світу визначено як такі, де "дотримуються мінімальних стандартів викорінення торгівлі людьми", вони і становлять першу групу. Найгірша ситуація в 17 державах третьої групи, де таких стандартів не дотримуються і не докладають жодних зусиль у цьому напрямі. Ще 42 країни потрапили до списку спостереження групи №2 - щодо них існує занепокоєння, що вони можуть "опуститися" до рівня третьої категорії.

Щодо України, то як позитив відзначають, що протягом останнього року "було затверджено законодавство, яке могло б поліпшити надання послуг жертвам торгівлі людьми, в тому числі шляхом розробки механізму перенаправлення жертв злочинів". Окрім того, повідомляють про активізацію зусиль українських правоохоронних органів, зокрема, збільшення числа обвинувальних вироків торговцям людьми. Так, в Україні 2011 року було засуджено 158 торговців людьми порівняно з 120 засудженими 2010-го та 110 засудженими 2009 року. Випадки "сучасного рабства" розслідували й у співпраці з правоохоронними органами не менш ніж 20 інших країн.

За даними звіту, Україна, як і торік, залишається "країною походження, транзиту, і поступово стає країною призначення для чоловіків, жінок і дітей, які є жертвами примусової праці та примусової проституції". Називають 36 країн, в які перевозили українських жертв торгівлі людьми. Це - Росія, Польща, Ірак, Португалія, ОАЕ, Чехія, Туреччина, Німеччина, Азербайджан, Ізраїль, Литва, Ліван, Кіпр, Греція, Італія, Македонія, Іспанія, Сирія, США, Албанія, Бахрейн, БіГ, Китай, Єгипет, Угорщина, Індія, Казахстан, Косово, Молдова, Чорногорія, Сербія, Словенія, Південна Африка, Сирія, Туркменістан і Нідерланди.

У самій Україні, згідно з доповіддю, трапляються випадки примусової праці та сексуальної експлуатації громадян Узбекистану, Пакистану, Камеруну, Молдови, Німеччини, Албанії та Чехії. Серед галузей трудової експлуатації - будівництво, сільське господарство, виробництво, робота по дому, лісова промисловість, догляд за хворими, жебрацтво на вулицях. Як наголошено, часто торговці людьми об'єднані в невеликі групи організованої злочинності, більшість з яких діє "з зарубіжними партнерами, зокрема в Німеччині, Росії та Польщі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram