ГоловнаПолітика

Фельдман вдячний УГКЦ за порятунок євреїв під час війни

Український єврейський комітет радий, що на честь "праведника України" у Львові назвали вулицю.

Фельдман вдячний УГКЦ за порятунок євреїв під час війни
Фото: пресс-служба Александра Фельдмана

Український єврейський комітет вітає перейменування однієї з вулиць у Львові на честь Омеляна Ковча.

За словами президента УЄК Олександра Фельдмана, особистість Омеляна Ковча є справжнім прикладом великого українця, зразком людинолюбства та самопожертви в ім'я Віри.

Також Олександр Фельдман вважає, що багаторічна послідовна позиція Української Греко-Католицької Церкви спрямована на відновлення історичної справедливості та зміцнення взаємоповаги між представниками різних релігій і національностей, заслуговує окремої людської вдячності.

"Я завжди знав, що в моєму улюбленому Львові живуть глибокі традиції толерантності, засновані на духовній, культурній і громадянській гідності", - заявив Фельдман.

18 травня у Львові вулицю Вінниця перейменували на вулицю отця Омеляна Ковча, а 11 травня в Перемишлянах, за участю Глави УГКЦ Святослава Шевчука і більш ніж тисячі священиків та ієрархів УГКЦ відкрили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу.

Омелян Ковч - блаженний Української Греко-Католицької Церкви, священик, "праведник України". Під час німецької окупації він рятував євреїв від знищення, звертався з листом до Адольфа Гітлера, в якому засуджував геноцид євреїв.

За це 1942 року Ковча заарештували й ув'язнили в концтаборі "Майданек", де він таємно продовжував свою священицьку діяльність. Убито і спалено в газовій камері 1944 року.

За словами Олександра Фельдмана, Український єврейський комітет також виступає за визнання "праведником світу" Митрополита УГКЦ Андрія Шептицького.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram