ГоловнаПолітика

5%-бар'єр неприйнятний для України, - Литвин

Спікер вважає, що не всі мажоритарники зможуть потрапити в парламент.

5%-бар'єр неприйнятний для України, - Литвин
Фото: segodnya.ua

П'ятивідсотковий прохідний бар'єр на парламентських виборах є неприйнятним для України.

Про це написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook голова Верховної Ради Володимир Литвин.

"Переконаний, що п'ятивідсотковий бар'єр для України неприйнятний. Він взагалі втрачає усілякий сенс із введенням змішаної виборчої системи, коли половина депутатів обираються за партійними списками, половина - по мажоритарних округах. Тут порушено логіку", - зазначив голова ВР.

Він пояснив свої висновки на прикладі.

"Для того, щоб стати депутатом по мажоритарному округу, потрібно набрати близько 60 тис. голосів з 150 тис. виборців. А для подолання п'ятивідсоткового бар'єру - більше ніж мільйон голосів. Якщо партія, наприклад, набирає 800 тис., - а це число виборців середньої області, - вона не буде представлена в парламенті. Абсурд? Абсурд. Якщо встановлювати прохідний бар'єр за змішаною виборчою системою, то нехай це буде "санітарний кордон" - 1%", - пояснив Литвин.

На думку глави ВР, тим більше це стосується України, яка знаходиться в транзитному стані. Для неї це вкрай важливо, щоб у Верховній Раді були представлені інтереси і настрої не тільки всіх територій країни, а й усіх верств суспільства.

Нагадаємо, раніше Литвин заявляв, що змушений балотуватися в парламент по мажоритарному округу. Водночас спікер зазначив, що шанси партії, точніше потенціал кандидатів від Народної партії по мажоритарних округах, оцінює високо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram