ГоловнаПолітика

Кабмін має намір урегулювати виробництво зброї

В уряді заявляють, що зацікавлені в забезпеченні інтересів Міноборони.

Кабмін має намір урегулювати виробництво зброї

На сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі оприлюднено законопроект "Про створення та виробництво озброєнь, військової та спеціальної техніки", який є першою спробою створити єдине законодавче поле в сфері виробництва озброєння та військової техніки.

Про це повідомило джерело в Кабінеті Міністрів, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Як вказано в пояснювальній записці до документа, нині цю галузь регулюють сім законодавчих актів.

У законопроекті наголошено, що зброєю військового призначення є вироби, призначені для оснащення збройних сил, військових формувань і правоохоронних органів. Дія документа не поширюється на виробництво газової, спортивної, мисливської, сигнальної, колекційної зброї і боєприпасів до неї.

"Для виробництва виробів військового призначення та реалізації державної політики в цій сфері в Україні створено організаційно-економічну систему - оборонно-промисловий комплекс (ОПК), - зазначено в документі. До структури ОПК, зокрема, входять Кабінет Міністрів як центральний координуючий орган, державний концерн "Укроборонпром" як "уповноважений суб'єкт господарювання в сфері ОПК", а також "центральний орган виконавчої влади", який здійснює державну політику в цій галузі. Як пояснило джерело в Кабміні, цим відомством буде Мінекономрозвитку.

За словами джерела в Кабміні, державна політика в галузі ОПК буде орієнтована насамперед на виробництво. "Наша мета - зробити так, щоби більшість зброї, яку вироблятимуть наші підприємства, йшла на внутрішній ринок, забезпечуючи інтереси Міністерства оборони", - сказало джерело.

Як повідомив експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, нині майже всі вітчизняні військові підприємства (124 заводи) передано під юрисдикцію держконцерну "Укроборонпром". Водночас, за словами Згурця, нині лише близько 10% виробленої цими заводами продукції йде на внутрішній ринок, а решта постачають на експорт. Єдиним способом наповнити внутрішній ринок є збільшення фінансування армії.

2012 року військовий бюджет збільшився майже на 4 мільярди гривень. Ці кошти буде спрямовано, зокрема, на закупівлю озброєнь, виконання програми будівництва літаків Ан-70, кораблів типу "корвет" і багатофункціонального ракетного комплексу "Сапсан".

"Але ці гроші можуть і не потрапити в "оборонку", оскільки їх надходження заплановано на останній квартал 2012 року, і підприємства не встигнуть їх освоїти. Схема була б ефективнішою, якби всі завдання, пов'язані з розробкою і закупівлею озброєнь, ставило Міністерство оборони", - заявив Згурець.

Голова парламентського підкомітету з питань ОПК і військово-технічної співпраці Анатолій Кінах (Партія регіонів) вважає, що ідея передати функції координації та формування політики в сфері ОПК уряду є дискусійною. "Кабінет Міністрів - це орган виконавчої влади, а центром ухвалення політико-економічних рішень є глава держави. Тому ця вертикаль повинна бути підпорядкована президентові - верховному головнокомандувачу", - пояснив Кінах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram