ГоловнаПолітика

Герман вимагає від Табачника вибачень за скандальну заяву

Слова міністра - це скандал, вважає радник Президента.

Герман вимагає від Табачника вибачень за скандальну заяву
Фото: Макс Левин

Радник Президента Ганна Герман радить міністру освіти Дмитрові Табачнику вибачитися за своє висловлювання про українську як "непотрібну мову".

Про це Герман заявила агентству УНІАН, коментуючи пояснення Табачника, мовляв, уживаючи термін "непотрібна мова", він не мав на увазі мову українську, а тільки ту мову, якою не навчаються в конкретній школі. Це може бути або румунська, або татарська, або будь-яка інша мова, підкреслив міністр.

"Словосполучення "непотрібна мова" є неможливою в лексиці міністра освіти, незалежно від того, в якому контексті його вживають. У світі немає непотрібних мов. Кожному народу, кожній народності чи навіть невеликій етнічній групі дорога та близька та мова, якою ці люди спілкуються. І говорити, що є підручники, написані непотрібною мовою, навіть якщо вживати ці слова в переносному значенні - це скандал. Я порадила би міністру назавжди викинути зі свого лексичного запасу словосполучення "непотрібна мова", - сказала вона.

Ба більше, зазначила радник Президента, "міністр освіти як людина освічена не може не розуміти, що навіть, можливо, сам того не бажаючи, він образив людей своїм висловлюванням. Навіть більше, ніж тоді, коли допустив некоректну оцінку зовнішності жінок, які займаються наукою".

Табачник, на переконання Герман, "повинен вибачитися перед людьми за своє висловлювання і надалі робити все, щоби ні в кого не виникало сумнівів, що він може дозволити собі не поважати будь-яку мову або будь-який народ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram