ГоловнаПолітика

Фюле: ЄС підпише асоціацію з Україною за умови виконання трьох вимог

Європейський Союз хоче не пояснень, а дій.

Фюле: ЄС підпише асоціацію з Україною за умови виконання трьох вимог
Фото: www.dw.de

В Європейському Союзі повідомили, що підписання угоди про асоціацію з Україною залежить від проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів, вирішення проблеми виборчого правосуддя та прискорення проведення реформ.

Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що ЄС хоче підписати з Україною Угоду про асоціацію, але хоче від Києва дій, а не пояснень.

Виступаючи в середу в Страсбурзі на засіданні міжпарламентського комітету з питань співробітництва Україна-ЄС, яке проходить 13-14 червня в рамках пленарного засідання Європейського парламенту в Страсбурзі, єврокомісар зазначив, що це засідання відбувається "у критичний момент у наших відносинах", а безпосередньо сам комітет може відігравати важливу роль у цих відносинах.

"Давайте не будемо робити помилок. У ЄС є амбітні плани щодо України. Ми читали доповіді про проблеми, які є в наших відносинах, але я не хочу погоджуватися з таким аналізом. Не потрібно робити акцент лише на цьому - не можна говорити тільки про недоліки. Ми хочемо просуватися вперед без зволікання... я радий, що технічні та правові основи Угоди про асоціацію вже закладено, і все просувається добре. Ми хочемо, щоб ця угода була підписана", - сказав він.

Фюле впевнений, що підписання "відкриє двері для всеохоплюючої модернізації в Україні". "Яким чином ми можемо зробити так, щоб підписання відбулося?", - риторично запитав він і відповів: "ЄС не хоче більше жодних пояснень від України, але хоче дій".

Ми вважаємо Угоду про асоціацію з ЄС досить важливою та вигідною для обох сторін, щоб підписати її без додаткових умов

— Костянтин Грищенко, міністр закордонних справ України

Розвиваючи свою відповідь, єврокомісар уточнив, що ЄС очікує від України дій у трьох сферах: проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів, вирішення проблеми виборчого правосуддя та прискорення проведення реформ.

У зв'язку з цим Фюле торкнувся питання співпраці в сфері модернізації української газотранспортної системи. "Успіх модернізації української ГТС лежить в готовності України дотримуватися реформ і умов", - вважає він.

Серед інших сфер співробітництва Фюле також назвав лібералізацію візового режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram