ГоловнаПолітика

Азаров запевнив іноземних кредиторів у здатності України віддавати борги

Прем'єр запевняє, що немає жодних умов для кризових явищ.

Азаров запевнив іноземних кредиторів у здатності України віддавати борги
Фото: Макс Левин

Прем'єр Микола Азаров заявив, що Україні не загрожують платіжна криза чи дефолт, незважаючи на відсутність кредитів МВФ, значні виплати з держборгу та збільшення соцвидатків держбюджету напередодні парламентських виборів.

"Україні не загрожують жодні платіжні кризи", - сказав Азаров в інтерв'ю Reuters у середу.

Він наголосив на зацікавленні уряду в зовнішніх позиках і готовності скорочувати витрати.

"Я не кажу, що в нас проста ситуація, вона зараз у жодній країні світу непроста, але жодних умов для якоїсь кризи, спадання немає", - додав прем'єр.

Він назвав держбюджет збалансованим, боргову політику - зваженою й акцентував на зусиллях уряду зі скорочення дефіциту зовнішньої торгівлі.

"Ми маємо дефіцит бюджету менш ніж 3% щодо ВВП. Уряд дуже чітко облікує всі свої витрати, і тому, якщо в нас намітиться зменшення доходів бюджету, ми просто обмежимо витрати бюджету", - сказав Азаров.

За даними Держстату, дефіцит торгівлі товарами України зріс до $4,383 млрд у січні-квітні 2012 року із $3,862 млрд за аналогічний період минулого року, повідомила Державна служба статистики.

Але прем'єр запевнив, що влада вживає заходів, аби виправити ситуацію.

"Ми вживаємо заходів для збільшення експорту, зменшення імпорту, ми скоротили майже удвічі придбання дорого газу з Росії, що дуже серйозно впливало на наші показники", - сказав Азаров.

За даними Національного банку, 2012 року сумарні платежі уряду та центрального банку за зовнішніми боргами становлять приблизно $7,3 мільярда, а з урахуванням зовнішніх боргів банківського і корпоративного секторів - $56,7 мільярда.

Азаров сказав, що НБУ має достатньо резервів, щоб забезпечити стабільність курсу гривні за наявності значних платежів за зовнішніми боргами.

"Зараз у нас $31 мільярд резервів, а 2010 року резерви становили $24 мільярди, і ніхто не говорив, що нам щось загрожує. У нас є запас міцності", - сказав прем'єр.

"Ми два роки не отримуємо жодних траншів МВФ, і Україна розраховується за всіма своїми зобов'язаннями і всередині держави, і поза державою. Тому ми не має гострої потреби позичати гроші в когось, але ми ніколи не відмовимося від допомоги чи від тих кредитів , які можуть надавати на вигідних для нас умовах", - сказав Азаров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram