ГоловнаПолітика

Чернівецькі опозиціонери попросили Януковича не підписувати закон про мови

Звернення підписали навіть деякі депутати Партії регіонів.

Депутати Чернівецької облради збирають підписи за проведення позачергової сесії з питання про захист української мови.

Про це сьогодні на мітингу опозиції у Чернівцях під стінами облдержадміністрації повідомив голова фракції "Фронт Змін" Максим Бурбак.

За його словами, депутатам пропонують розглянути лише два питання: ухвалення звернення до Верховної Ради про скасування прийнятих 5 червня в першому читанні "мовного" й "афганського" законів і звернення до Президента Віктора Януковича накласти вето на ці закони, якщо їх ухвалять у цілому і вони дійдуть до нього на підпис.

На мітингу, де зібралися представники всіх політичних партій - учасниць Комітету опору диктатурі, зазначалося, що сьогодні в Україні немає перешкод чи заборон для вільного розвитку мов національних меншин, зокрема і російської.

"Держава повинна стати передусім на захист української мови, зміцнюючи її статус у сфері офіційного та ділового спілкування, інформаційного та культурного простору, інакше Україна ризикує втратити свою національну мову, втратити свою державність", - наголошували промовці.

За словами Бурбака, сьогодні до кінця дня депутати опозиції планують зібрати 35 підписів - третину голосів, необхідних для скликання сесії. А саме засідання пропонують провести найближчої п'ятниці.

Як повідомив буковинський лідер партії "Фронт Змін", під зверненням про скликання позачергової сесії стоять підписи представників усіх фракцій: "Фронту Змін", "Батьківщини", "Свободи", "Нашої України" і навіть деяких депутатів від Партії регіонів, зокрема начальника облуправління освіти і науки, члена фракції ПР Михайла Бауера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram