ГоловнаПолітика

Янукович не дозволив зробити жорсткішими правила реєстрації громадян

Декотрі положення закону, що змінював норми законодавства у сфері прописки і реєстрації, суперечать Конституції.

Янукович не дозволив зробити жорсткішими правила реєстрації громадян

Президент Віктор Янукович ветував закон, що зобов'язує реєструвати місце проживання фізосіб.

Про це повідомляє президентська прес-служба.

Янукович повернув документ зі своїми пропозиціями для повторного розгляду в парламенті.

Президент не підтримав низки запропонованих змін до закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні". Йдеться, зокрема, про зміни, якими запроваджують реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збір, обробка, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання і місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек.

Закон пропонує доручити визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку Міністерству внутрішніх справ - водночас не визначено мети створення чергової бази даних про все населення України та її використання, а також не передбачено захисних механізмів, які запобігали б несанкціонованому доступу до такої бази, зловживанню інформацією.

"Таким чином, зазначеними змінами: по-перше, запроваджується збір і зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акта, а не закону, як того вимагає ст. 32 Конституції, по-друге, створюється ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено ст. 32 Конституції і що не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам у сфері прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини та основних свобод", - наголошено в повідомленні прес-служби Президента.

У зв'язку із цим Янукович запропонував Верховній Раді узгодити закон у цій частині з нормами Конституції і загальновизнаними міжнародними стандартами у сфері прав людини.

Президент також наголосив на неприпустимості обмеження для осіб, які звернулися по надання статусу біженця або додатковий захист і щодо яких ухвалено рішення про оформлення документів для вирішення їхнього питання, права проживати в родичів, у готелі, винаймати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців. Тому Президент запропонував виключити таке обмеження із закону, що надійшов на підпис.

Окрім того, Президент не підтримав нововведення, згідно з яким батьки чи інші законні представники новонародженої дитини зобов'язані зареєструвати місце її проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження. Янукович наголосив на необхідності зберегти чинний нині порядок визначення місця проживання дітей.

Президент також наголосив на необхідності усунути із закону прогалини, які створюватимуть ризики штучних ускладнень, зловживань під час вирішення на практиці питань реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram