ГоловнаПолітика

Білорусь відмовилася видати Україні банкіра Борулька

Юристи вважають відмову безграмотною з юридичного погляду.

Білорусь відмовилася видати Україні банкіра Борулька
Фото: unian.net

Прокуратура Білорусі відмовилася видати Генеральній прокуратурі України бізнесмена Павла Борулька, обвинуваченого в розкраданні коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина" (№ 90 від 13 червня).

У матеріалі зазначено, що ГПУ отримала відповідь Генеральної прокуратури Білорусі з посиланням на ст. 19 Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року. У ній сказано, що задовольнити вимоги української сторони про видачу Павла Борулька неможливо.

Водночас обізнаний юрист заявив виданню, що, незважаючи на спроби СБУ домогтися екстрадиції Борулька, його випустили з СІЗО під підписку про невиїзд. "Уже три тижні він спокійно гуляє по Білорусі", - сказав він.

При цьому, пише видання, експерти називають юридично безграмотним формулювання білоруської прокуратури. В ст. 19 Конвенції, на яку посилається відомство, йдеться "про відмову в правовій допомозі, якщо вона може завдати шкоди суверенітету або безпеці, або суперечить законодавству запитуваної сторони". У листі Генпрокуратурі уточнено, що "видача цієї особи суперечить законодавству Республіки Білорусь".

"Відмова наївна з юридичного погляду. Білорусь не може постраждати від видачі підозрюваного в скоєнні фінансового злочину в іншій країні. Посилатися на цю статтю Конвенції - нонсенс, до якого ще ніхто не вдавався. Конвенція є превалюючим документом законодавства і не може суперечити ні національним інтересам, ані національному законодавству", - зазначив керуючий партнер юрфірми "Лавринович і партнери" Максим Лавринович.

Нагадаємо, 10 квітня СБУ поінформувала про завершення слідства у кримінальній справі про розкрадання державних коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі 620 млн грн.

У березні 2012 року СБУ порушила кримінальну справу стосовно Павла Борулька, який за попередньою змовою з одним з народних депутатів організував у березні-травні 2009 року розкрадання державних коштів рефінансування Нацбанку України на загальну суму 315 300 000 грн.

У грудні 2011-го Борулька заарештували в Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram