ГоловнаПолітика

Курпіль: суд зобов'язаний задовольнити наш позов щодо "мовного" закону

У БЮТ заявляють про порушення Конституції.

Курпіль: суд зобов'язаний задовольнити наш позов щодо "мовного" закону
Фото: obozrevatel.com

Вищий адмінсуд України зобов'язаний задовольнити позов депутатів від БЮТ-Б щодо законопроекту про мови.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив депутат від БЮТ, який подав позов, Степан Курпіль.

"Якщо відштовхуватися від закону, то суд зобов'язаний задовольнити наш позов. Було порушено Конституцію і закон про регламент. У нас є незаперечні докази. Але все залежить від того, чим керуватиметься суд. Якщо дзвінком із Адміністрації Президента, то рішення буде відповідним", - вважає депутат.

За його словами, якщо в Україні задовольнити позов не вдасться, то опозиція звертатиметься по допомогу до європейського правосуддя.

"Це дає підстави звертатися до Європейського суду з прав людини. Там зазвичай розглядають справи доволі довго, але ця справа може стати пріоритетною. У Верховній Раді щодня порушують права людини", - зазначив Курпіль.

Б'ютівець також зазначає, що суд не має права втручатися у справи Верховної Ради, але щодо комітету ВР він має право приймати рішення.

"Конституційний Суд не вправі виносити рішення щодо Верховної Ради, але щодо комітету він може ухвалювати рішення", - наголосив нардеп.

Крім того, Курпіль зазначив: вони мають докази того, що 62 депутати нібито голосували за законопроект про мови, проте насправді були відсутні в парламенті.

"Те, що голосують так звані "мертві душі", буде серйозною підставою для скасування рішення судом. Є письмова реєстрація депутатів, офіційні дані з сайту ВР, результати поіменного голосування, а також відеокамери зафіксували "піаністів", - заявив Курпіль.

За словами депутата, були й інші порушення регламенту.

Нагадаємо, 11 червня народні депутати з фракції "БЮТ-Батьківщина" Юрій Одарченко та Степан Курпіль подали до Вищого адмінсуду України позов, в якому просять суд визнати недійсними результати голосування за законопроект "Про засади державної мовної політики" і заборонити профільному комітету Верховної Ради готувати його до розгляду у другому читанні.

5 червня ВР ухвалила в першому читанні законопроект "Про засади державної мовної політики", ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram